Rundveehouderij

Achtergrond

Hikje op roommarkt als mager kersteffect

De spotprijs voor room is deze week een beetje verder aangetrokken en beweegt zich weer verder af van de boterprijs.

De roomprijs is samen met de prijs voor mageremelkconcentraat een van de weinige prijzen die het een klein beetje beter doen op de zuivelmarkt. Normaliter was op dit moment veel meer te zien geweest van een kersteffect op de zuivelmarkt. Dit effect zou nu zelfs alweer een beetje wegebben. Ook de kaasprijs had er iets van meegekregen. Dit jaar bijna niets van dat alles. Een klein hikje in de roomprijzen; dat is het dan.

Kleine correctie op doorgeschoten markt

De Fonterra-zuivelveiling eerder deze week resulteerde in een kleine correctie op een opnieuw te ver naar beneden doorgeschoten markt. Meer dan een kleine correctie brengt het echter nog niet. Een deel van de vraag die er deze maand was, zal er bovendien volgende maand niet meer zijn, zo is de verwachting. Tegen het einde van het jaar kunnen Chinese inkopers tegen extra gunstige voorwaarden zuivel aankopen in Nieuw-Zeeland. In januari is dat weer voorbij.

Prijs mageremelkpoeder vlakbij interventieniveau

In de EU blijven de prijzen voor mageremelkpoeder tegen het interventieniveau aanzitten, terwijl de handel erg rustig is. Toch wordt nog altijd niet veel gebruik gemaakt van de mogelijkheid tot interventie of private opslag. Bedrijven vinden het blijkbaar nog steeds niet aantrekkelijk genoeg om hun product daar neer te leggen.

'Helemaal geen markt voor kaas'

Voor kaas blijft de markt doods. Eigenlijk is er nu helemaal geen markt voor kaas, meent een handelaar. Er zijn transacties, maar tegen sterk verschillende prijzen en met een neerwaartse tendens.

Prognose: dalende markt.

Of registreer je om te kunnen reageren.