Rundveehouderij

Achtergrond

Graanmarkt beweegt zonder richting

De noteringen op de beurzen en de termijnmarkten laten zien dat de graanmarkt nog steeds geen richting heeft gevonden. De graanprijzen van de Nederlandse beurzen dalen ten opzichte van vorige week.

De graanbeurs Groningen verlaagt de prijzen met €1, evenals Goes. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland verlaagt de EU-notering voor voertarwe en voergerst met €3,50. Bij mais gaat er €4 vanaf. De RVO-notering voor mais staat nu op de laagste stand in zeven weken. Voor voertarwe is het de laagste prijs in elf weken.

Op de termijnmarkt in Parijs werd tarwe maandag goedkoper en dinsdag weer duurder. De maisprijs in Parijs, van het eerstaflopende contract (maart), zakte zowel maandag als dinsdag. In Chicago werd tarwe (maart) duurder. Het maartcontract voor mais werd maandag duurder, maar dinsdag weer goedkoper.

Winter afwachten

De handel heeft geen idee welke kant het dubbeltje gaat opvallen wat betreft de graanprijzen. Het is vooral afwachten of het nog winter wordt op het noordelijk halfrond, gezien de erg hoge temperaturen in Europa en rond de Zwarte Zee. Het gevaar is dat het graan zich goed ontwikkelt door de warmte, maar dan wordt het extra kwetsbaar als het dan toch streng gaat vriezen. Daar is tot nu toe nog geen zicht op.

Krakende economie

De grote beschikbaarheid van tarwe en mais blijft op de prijs drukken. Bovendien kraakt en piept de economie in veel landen. Dat beperkt de vraag naar grondstoffen. Dat drukt de aardolieprijs en dat duwt ook graanprijzen naar beneden. In de EU krijgt tarwe wel een beetje steun van de daling van de eurokoers, hetgeen de export stimuleert. Na half oktober werd de euro goedkoper. Vanaf begin december kroop de koers weer omhoog, met de nodige schijnbewegingen. Gezien de zwalkende koers van de euro, kan de handel ook daar geen peil op trekken.

Prognose: dalende tendens op graanmarkt


Of registreer je om te kunnen reageren.