Rundveehouderij

Achtergrond

De nieuwe stallen van 2015

Boerderij zet tot het nieuwe jaar alle hoogtepunten van het afgelopen jaar voor u op een rij. Door de afschaffing van het melkquotum werd er in 2015 flink gebouwd. Boerderij ging het afgelopen jaar ook vaak kijken bij deze nieuwe, innovatieve en soms spraakmakende stallen. Vandaag kijken wij terug op 2015 met 4 nieuwe stallen.

1# Luxe stal moet koeien langer in de benen houden

Andries Wijbenga in Hantumhuizen (Fr.) investeerde fors in een nieuwe stal met 300 ligboxen. De melkveehouder streeft naar een hogere productie per koe en een lager vervangingspercentage. De 2x30-stands Swing-Over en de Ecovloer moeten daaraan bijdragen.

Bekijk de fotoreportage

2# Modern boeren met nieuwe ligboxenstal

Jouke (33) en Arend (31) op de Hoek namen begin 2015 een nieuwe ligboxenstal voor 250 koeien in gebruik. Onder meer met Lely A4-melkrobots (centraal in de stal) en een automatisch voer- en ligboxvulsysteem. Boerderij nam een kijkje.

Lees het artikel

3# Groeispurt van 60 naar 480 koeien

Jan (56) en Jurgen (26) Jonkman in Mariënheem (Ov.) zijn afgelopen voorjaar begonnen aan de bouw van een stal voor 480 koeien. Dit betekent een forse groeisprong voor het bedrijf.  Boerderij volgt de veranderingen bij Jonkman in meerdere reportages.

Bekijk de fotoreportage

Foto: Ronald Hissink
Foto: Ronald Hissink

4# 'Bouw stal direct stopgezet'

De regels voor een grondgebonden melkveehouderij blokkeren de staluitbreiding van Auke Bootsma in Tzum (Fr.). Drie jaar is Bootsma bezig geweest om de vergunning voor de bouw van een nieuwe stal rond te krijgen. "Toen ik hoorde van de nieuwe regels voor grondgebondenheid, heb ik direct de bouw op een laag pitje gezet".

Lees het artikel

Paula Pfauth

Of registreer je om te kunnen reageren.