Rundveehouderij

Achtergrond 2 reacties

Zuivelprijzen rechtvaardigen melkprijs niet

De stemming op de zuivelmarkt is verder gedaald. De Global Dairy Trade-veiling van afgelopen dinsdag heeft daaraan bijgedragen. Prijzen daalden over bijna de gehele linie waarbij de prijzen van melkpoeders weer flink moesten incasseren.

Ook in Amerika is de prijs van mageremelkpoeder gedaald en kan daarmee concurreren met de Europa.

Prijs onder interventieniveau

De prijs van mageremelkpoeder in Europa is ondertussen gedaald tot op of onder het interventieniveau van €1.698 per ton. Zuivelaars die niet aan interventie willen leveren, bieden verse mageremelkpoeder aan voor prijzen vanaf €1.650 per ton bij levering in het eerste en tweede kwartaal van volgend jaar. De prijs zal naar verwachting hier niet veel onder komen te liggen, vanwege de interventie. Maar oude melkpoeders die nog opgeslagen lagen, gaan de markt op voor prijzen rond €1.600. Hier lijkt echter geen vraag voor te zijn.

Prijs vollemelkpoeder omlaag, foliekaasprijs stabiel

Ook vollemelkpoeder is in de afgelopen week flink in prijs gedaald, naar zo'n €2.050 per ton. De prijs van foliekaas noteert stabiel op een prijs van €2,20 per kilo. Er is niet al te veel voorraad en verkopers proberen hogere prijzen te krijgen, kopers gaan hier echter niet mee akkoord.

Daling melkprijzen in nieuw jaar verwacht

Voorlopig lijkt er nog geen verbetering in de markt te zitten. De melkaanvoer blijft te groot voor de vraag, die minder groot is dan verwacht. Zuivelhandelaren geven aan dat met de huidige prijzen voor zuivelproducten niet genoeg verdiend wordt om de uitbetaalprijzen voor melk te rechtvaardigen. Zij verwachten in het nieuwe jaar dan opnieuw een daling van de melkprijzen die melkveehouders ontvangen.

Prognose: prijzen dalen.

Laatste reacties

  • farmerbn

    Gelukkig hebben onze melkfabrieken vorig jaar contracten getekend voor drie jaar?

  • landboer

    Zou niet best zijn!

Of registreer je om te kunnen reageren.