Rundveehouderij

Achtergrond

Zee van licht in stal met Light Roof

Ronald Diepman liet het verouderde dak van zijn 21 jaar oude ligboxenstal vervangen door een Light Roof. De klus nam slechts drie dagen in beslag.

Ronald Diepman in Zwolle (Overijssel) heeft een ligboxenstal uit 1994 die goed is bijgehouden. De stal bevalt de melkveehouder nog prima en biedt ruimte aan 70 melkkoeien en 45 stuks jongvee. Op dit moment heeft Diepman geen groeiambities.

Eerste generatie asbestvrije golfplaten

De 50 meter lange en 20 meter brede stal heeft na 21 jaar echter één minpunt: het dak. “Destijds is het dak bedekt met de eerste generatie asbestvrije golfplaten”, zegt hij. “Maar die waren toch niet van zulke goede kwaliteit.” Dat is te zien aan het dak: krullende dakplaten en scheuren. Een dakplaat vervangen is bovendien geen sinecure. Daarbij ging een paar jaar terug ook de lichtstraat in de nok kapot. Kortom, er moest iets gebeuren.

Een overzicht in de ligboxenstal nog met het oude dak. Ook in de oude situatie waren al veel lichtplaten aangebracht in het dak.
Een overzicht in de ligboxenstal nog met het oude dak. Ook in de oude situatie waren al veel lichtplaten aangebracht in het dak.

 

Veel licht én warmtewerend

Diepman ging daarom op zoek naar een nieuw dak, met als belangrijk uitgangspunt veel licht. “In het oude dak zaten ook al veel lichtplaten. Dat wilden we weer.”
Hij zag een voorbeeld van een stal met een compleet lichtdak in het Gelderse Lochem en werd enthousiast door het concept: Light Roof. “Een dak waarbij we in de stal veel meer licht krijgen, terwijl de platen warmtewerend zijn. Het wordt dus geen broeikas.”

Diepman hakte de knoop door en besloot in zee te gaan met renovatiebedrijf Rennova in het Overijsselse Weerselo, dat de dakrenovatie voor zijn rekening nam.

Beweeg over het icoon voor meer bedrijfsinformatie en beelden.


Koe in stal tijdens renovatie

Begin september ging de dakrenovatie van start. Een klus die in slechts drie dagen geklaard werd, met de koeien gewoon in de stal. De eerste dag werd een stalhelft gestript en weer opgebouwd, de tweede dag volgde de andere stalhelft. Op dag drie vonden de afrondende werkzaamheden plaats.
Het resultaat mag er zijn. Driekwart van het dak – maar liefst 900 vierkante meter – bestaat nu uit warmtewerende lichtplaten van 1 bij 3 meter. Diepman: “Het midden is een zee van licht. Alleen aan één rij aan beide zijkanten en de onderste twee rijen van het dak komen geen lichtplaten. Dat zijn traditionele golfplaten.”

De kosten van de Light Roof vielen de veehouder mee. Het nieuwe dak kost hem €24 per vierkante meter. Dat is inclusief sloop en afvoer van het oude dak. De kosten voor een dak met gewone sandwichpanelen zijn hoger.

Melkveehouder Ronald Diepman schuift het voer aan in zijn gerenoveerde ligboxenstal. Dat extra licht binnenvalt door de 900 vierkante meter aan lichtplaten is overduidelijk.
Melkveehouder Ronald Diepman schuift het voer aan in zijn gerenoveerde ligboxenstal. Dat extra licht binnenvalt door de 900 vierkante meter aan lichtplaten is overduidelijk. Foto's: Ruud Ploeg

 

Bekijk de twee fotoreportages van Diepmans stal in de oude situatie en in de nieuwe situatie

Of registreer je om te kunnen reageren.