Rundveehouderij

Achtergrond

Tijdelijke rust op rundvoedermarkt

Net als in voorgaande weken is het rustig op de voermarkt. Melkveehouders wachten af voordat zij verdere stappen ondernemen. Zo is ook de handel in mais weer rustig. Dat is tijdelijk, volgens voerhandelaren.

Er is nog wel vraag naar mais, maar in veel gevallen is er geen aanbod van ingekuilde mais beschikbaar. De nieuwe mais ligt nog niet lang genoeg in de kuil. Oude mais is of al verkocht of ligt achterop de kuilplaat waardoor deze niet bereikt kan worden. Ondertussen zijn er mondjesmaat kuilanalyses beschikbaar. Het is nog te vroeg om een volledig beeld te schetsen, maar het ziet ernaar uit dat de uitslagen ver uiteenlopen. In het noorden van het land lijkt het er op dat het korte groeiseizoen en trage afrijping tot gevolg heeft dat de voederwaarde tegen valt. In het Zuiden lijkt de mais wel goed in de kuil te zijn gekomen.

Vraag naar bierbostel

Bierbostel blijft goed gevraagd bij een redelijk krap aanbod en stabiele prijzen van €2,15 tot €2,40 per procent droge stof. Aardappelvezels zijn weinig gevraagd nu het inkuilen voorbij is. De prijs daalde vorige week en blijft nu stabiel op €29 per ton.

Het is moeilijk te voorspellen wat de prijs van bijproducten en ruwvoeders gaan doen op de lange termijn. Op de korte termijn zal de handel rustig verlopen en prijzen op een stabiel niveau blijven. Echter is de veestapel fors gegroeid en is het areaal mais gekrompen. Op basis hiervan zou er een grotere vraag moeten ontstaan.

Lage melkprijs

Er is dit jaar wel een speler bijgekomen: de lage melkprijs. Blijft de prijs laag, dan kan het nog wel eens tegenvallen met de handel in het voorjaar. Komt er meer financiële ruimte, dan kunnen handel en prijzen opleven.

Prognose: stabiele prijzen op korte termijn.

Meer informatie over de prijzen van veevoer voor rundvee vindt u via de volgende linkjes in Boerderij op Maat:
Prijs snijmais
Prijs tarwestro grote balen
Prijs bierbostel

Of registreer je om te kunnen reageren.