Rundveehouderij

Achtergrond

Prijs lammeren onder druk

De afzet van lammeren verloopt erg moeizaam. De verkoop lammeren verliep dinsdagochtend dan ook traag op de veemarkt in Leeuwarden. De gemiddelde prijzen die verkopers ontvingen voor de lammeren lag lager dan vorige week.

Toch bleef de notering van de lammeren grotendeels gelijk, doordat prijzen nog binnen de marges bleven. De enige uitzondering is de notering van de ramlammeren tot 22 kilo. Deze notering is met €10 verhoogd, dit betreft een administratieve wijziging.

De prijsdruk wordt veroorzaakt door de moeizame vleesafzet en de concurrentie van goedkope Engelse lammeren. De prijs van de goede Engelse lammeren ligt rond €5 per kilo geslacht gewicht. Voor de Nederlandse lammeren ligt de prijs van de goede lammeren op zo'n €7 per kilo geslacht gewicht. Dit grote prijsverschil zorgt ervoor dat afnemers vaker overstag gaan bij de inkoop.

Hoewel de markt moeizaam is, verwachten handelaren geen grote prijsval. Doordat de markt slecht is houden schapenhouders naar verwachting hun lammeren vast, waardoor het aanbod lager zal komen te liggen. Hierdoor kan de prijs enigszins standhouden.

De handel in slachtschapen blijft goed, het aanbod is niet al te groot en de schapen noteerden dinsdagochtend €2,50 hoger met een maximale prijs van €120 per stuk.

Prognose: stabiele tot iets lagere prijs.

Meer informatie over de prijzen van wolvee in Leeuwarden vindt u via de volgende linkjes in Boerderij op Maat:
rammen
schapen
ooien
aanvoer

Of registreer je om te kunnen reageren.