Rundveehouderij

Achtergrond

Nieuwe prijsdip raakt ook boter en room

De hernieuwde prijsdaling op de zuivelmarkt, die sinds de laatste weken gaande is, raakt momenteel alle producten. Ook de noteringen voor boter en room gaan onverwacht omlaag.

Er werd vanuit gegaan dat de roomprijzen tot de Kerstdagen hoog zouden blijven, maar het loopt anders.

Boter wordt voor het eerste kwartaal van volgend jaar verkocht voor zo'n €2800 per ton. Dat is ongeveer €200 minder dan de notering in de afgelopen weken.

Ook de roomprijs heeft te maken met een afslag; nog wel iets beperkter dan bij de boter, maar een daling met ruim €100 per ton wordt toch wel geregistreerd. De roomnotering bedraagt nu ongeveer €3500 per ton, tegen €3600 en meer nog maar een week geleden.

Kaasmarkt doet het niet beter

De prijzen voor magere melkconcentraat zijn eveneens gezakt, tot hooguit zo'n €1400 per ton nu.

De kaasmarkt doet het niet beter. Het Duitse DMK, de grootste kaasproducent van Duitsland, heeft naar verluid een foliekaas-contract met de Duitse retail afgesloten op zo'n €2,20 per kilo. Lager dan verwacht, maar op de spotmarkt brengt kaas volgens handelaren alweer minder op.

Prijzen van poeders rond interventieniveau

Ook de noteringen voor poeders doen het niet beter. Magere melkpoeder (consumptie) wordt verkocht voor prijzen rond het interventie-niveau. 'Vers' poeder noteert op de spotmarkt net iets boven de €1700 per ton, oud poeder doet minder dan de interventieprijs. Van de laatste soort is bij de bedrijven nog heel veel voorradig, niet alleen in Nederland of Europa, maar ook bij een bedrijf als Fonterra. Het aanbod van het product is groot.

Prognose: dalende prijzen

Of registreer je om te kunnen reageren.