Rundveehouderij

Achtergrond

Moeizame afzet lammeren houdt aan

De prijs van lammeren is dinsdagochtend op de veemarkt in Leeuwarden gedaald. Over de gehele linie ging er €2,50 van de prijs af. Handelaren melden dat de lammeren voor behoorlijk lagere prijzen zijn verkocht.

Oorzaak van de prijsdaling is de kleinere vraag naar lamsvlees. Consumenten hebben minder geld te besteden en kiezen daardoor vaker voor goedkopere alternatieven dan het dure lamsvlees. Ook de onrusten in Brussel en Parijs zorgen voor een afgenomen vraag. Zo was een exporteur uit België, die gewoonlijk exporteert vanuit Leeuwarden, niet aanwezig op de veemarkt.

Goedkopere lamskarkassen uit buitenland

Naast de moeizame vraag is er ook nog steeds concurrentie van goedkopere lamskarkassen uit Engeland, Ierland en Nieuw-Zeeland. Hoewel de prijs van dit vlees veel lager ligt dan die van de Nederlandse lammeren heeft ook de afzet van dit vlees last van de tegenvallende vraag.

Groot aanbod slachtschapen drukt prijs

Naast de prijsdaling bij de lammeren moeten ook slachtschapen €5 inleven op de veemarkt. De dieren noteren daarmee maximaal €115. Het grote aanbod van de schapen was hierbij de spelbreker. De goede prijzen van vorige week spoorde handelaren aan om meer dieren aan te bieden, wat nu resulteerde in een lagere prijs.

Hoop op aantrekkende vraag in december

Handelaren hebben de hoop dat de vraag naar ooilammeren in december toeneemt. Dit is een traditionele ontwikkeling waarbij de prijs vaak ook weer aantrekt.

Prognose: stabiele prijs.

Meer informatie over de prijzen van wolvee in Leeuwarden vindt u via de volgende linkjes in Boerderij op Maat:
rammen
schapen
ooien
aanvoer

Of registreer je om te kunnen reageren.