Rundveehouderij

Achtergrond 19 reacties

Melkveehouderij eist klare taal

Melkveehouders van DDB en NMV voerden donderdag actie in Den Haag tegen de situatie in de sector. Net als Rabobank, de NZO en FrieslandCampina-voorzitter Piet Boer willen zij een einde aan de onduidelijkheid in de melkveehouderij.

De melkveehouders van Dutch Dairymen Board (DDB) en Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) die donderdag in Den Haag protesteerden tegen de huidige situatie in de melkveehouderij, hebben het misschien nooit gedacht. Toch hebben ze veel gemeen met de bankiers van Rabobank Nederland die vorige week hun nieuwe melkveevisie presenteerden, met vele bestuurders van de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) en met FrieslandCampina-voorzitter Piet Boer in zijn column in ledenblad Melk: er moet een einde komen aan de onduidelijkheid in de melkveehouderij. Er moet een knoop worden doorgehakt over een hard productieplafond.

Knoop doorhakken, niet polderen

Hier ligt eigenlijk een mooie taak voor kersvers staatssecretaris Martijn van Dam. Hij is vers van de lever, in vrijwel alle opzichten, en dat is feitelijk gezien alleen maar goed. Laat hem een knoop doorhakken, maakt bijna niet uit welke. Voorganger Sharon Dijksma had er bij al haar kwaliteiten niet de moed voor. Zij legde te veel neer bij de polder. In de voorbije anderhalf jaar is duidelijk geworden waar dit gepolder toe leidt: uitstel, uitstel en nog eens uitstel. Uitstel en onduidelijkheid is het laatste waar de melkveehouder om verlegen zit.

Ze weten wat ze niet willen, niet wat ze wél willen

Belangenbehartigers en zuivelcoöperaties weten wel wat ze niet willen, maar niet wat ze wél willen. Alle opties worden zo lang mogelijk opengehouden, met funeste effecten voor de melkveehouderij als geheel. Die zet zich neer als een bedrijfstak die alleen maar denkt aan groeien en verder uitbreiden. Dat is misschien niet eens omdat ze dat zo graag wil, maar dan wel uit angst dat ze ooit op slot wordt gezet. De enige remedie hier tegen is, hoe tegenstrijdig het ook klink, dus een slot. Dat geeft duidelijkheid.

Variabele productiebeheersing

Het zal duidelijk zijn dat de in Den Haag protesterende melkveehouders hun actie niet hebben gecoördineerd met de Rabobank en andere speler. DDB en NMV willen net als hun Europese collega-organisaties in EMB-verband toe naar een systeem van variabele productiebeheersing dat iedereen gelijke eisen oplegt. Dat is iets wat de zuivelindustrie en LTO Nederland beslist niet willen.

Overheid moet verantwoordelijkheid nemen

Sieta van Keimpema (DDB) gaf donderdag het roer nadrukkelijk aan de overheid: dáár ligt volgens haar de verantwoordelijkheid voor de ontstane situatie – en voor de garantie dat de melkveehouder een redelijk inkomen verdient. Ze verwijst er terecht naar dat de Europese Unie dat in haar grondregels heeft vastgelegd.

Laatste reacties

 • Bennie Stevelink

  De Rabobank, NZO en FC willen duidelijkheid over de fosfaatrechten zodat de boer weet waar hij aan toe is en zijn toekomst weer kan plannen.
  De NMV/DDB willen duidelijkheid over inkomensgarantie die er nooit zal komen.

 • Foxxy

  Bah, wat geef jij toch altijd af op een groep collega's, die iets probeert te doen aan ons probleem!

  Wij allen laten ons als makke lammetjes naar de slachtbank leiden! Of het nou LTO, ddb of whatever heet!

  De politiek is stuurloos, en als jij leidraad weet, sta op, en solliciteer bij LTO! Ze zoeken er nog 1

  Mozes, nmv doet het misschien niet goed, maar ze doen IETS!

 • Schaap1975

  klopt helemaal, regering kan nooit garanties geven voor goede inkomens. Dit is ook niet goed, hiermee worden de mindere ondernemers extra ondersteund.

 • koeien1000

  Meer zekerheid is wel beter dan weet je als melkveehouder waar je na toe kan werken in de toekomst en niet iedere jaar regels erbij genoeg is genoeg.

 • mtseshuis

  Zal het kort houden: @Foxxy: Helemaal mee eens, tenminste nog 1 groep die iets doet en dat aan iedereen laat zien. En ben het helemaal eens met de stelling: Gooi er een slot op en geef tenminste duidelijkheid!

 • wmeulemanjr1

  Maakt mij wel uit welke knoop doorgehakt wordt. Niet elke beslissing pakt goed uit voor duurzaamheid in de sector

 • mtseshuis

  @koeien1000: Dat laatste kun je vergeten, als Den Haag dat al niet doet, doet de zuivel het wel, zogenaamd in overleg met de sector en zogenaamd voor de afnemers, pfff #rupsjenooitgenoeg, klein houden die boeren, that's the spirit!

 • mtseshuis

  @meuleman: Natuurlijk maakt dat uit welke, alleen kan dat voor jou anders uitpakken dan voor mij. Neem aan dat je met duurzaam ook "gewoon" grondgebonden bedoelt? Of juist niet? Is duurzaam heeel intensief??? Er zijn ook mensen die dat vinden, dat grondgebonden juist verliezen in de hand werkt, hoe raar het mij ook in oren klinkt, want dan zou beweiden als eerste verboden moeten worden, over verliezen gesproken...Schiet lekker op

 • agriholland

  De concerns niet in alleen in Nederland maar ook in Brussel veel te veel macht die ten koste gaat van de gezinsbedrijven. Deze concerns nestelen in allerlei kwaliteitsorganisaties zoals @globalgap waar nu de belanghebbende kunstmest leden de dierlijke mest in de ban proberen te doen onder de obsessie van voedselveiligheid. In de zuivel zie je dat de voerlobby probeert te verhinderen dat er nog regionaal enkelvoudig voer wordt betrokken van een collega omdat geen GMP+ of secufeed heeft.
  Kortom allerlei regels die niet in het belang zijn van de sector en de kostprijs verder opdrijven.

 • alco1

  Verantwoorde mineralen huishouding is het enigste waar we voor moeten gaan.
  Prijs garanties zullen er nooit kunnen komen.

 • koeien10

  als je niet weet wat je wil. krijg je ook wat je niet wil, dus duidelijkheid met martijn van dam .

 • puinhoop

  Wat is er nu moeilijk aan: fosfaatplafond is vastgesteld in een grijs verleden en is dus achterhaald. Hoeveel koeien mag je volgens je omgevingsvergunning cq natuurbeschermingswetvergunning houden, dat prop je in je stal en melken!!!!! De een vindt 7000 liter per koe genoeg de ander stapt over op bio en weer een ander melkt 12000 liter per koe! Geen gemonster, allemaal forfaitaire normen, en boven de 250 kg N per ha verwerken en afvoeren: Lager kunnen de kosten niet worden, geen fraude geen geneuzel van adviseurs en een normale marktwerking en de boer is weer boer of niet Piet (van FC)

 • puinhoop

  Jullie vroegen toch om klare taal!!!!!!!!?

 • Farmer4life2

  Welke club er ook is en ons vertegenwoordigd. Uiteindelijk is er in de varkenshouderij ook een rechten systeem gekomen waardoor ze op achterstand zijn gekomen.

  Een sector die alleen praat over meer biggen (gat in rechten systeem) en voerconversie.

  De hoeveelheid melkboeren die blijven zal afhankelijk gaan worden hoe de zuivelsector presteerd en de kostprijs per ltr melk.

  Totdat er nog één grote melkveehouder overblijft en een keten kan uitwerken. Waardoor hij regionaal vraag en aanbod kan sturen.

  Zoals het er nu uitziet komt er veel melk op de markt wereldwijd waardoor de prijs niet een fatsoenlijk niveau van 60-65 cent aantikt. Wat een vergoeding is voor rentabiliteit, arbeid en risico's. Op dit moment vergeten posten binnen de balans.

 • Farmer4life2

  Hoe de zuivelsector presteert op de wereldmarkt*

 • Jan0235

  Wat ging het toch goed toen de melkquotering nog van kracht was!!! Idee???

 • jan1

  Iedere 5 jaar verandert het rijk de mestwetgeving. Daar is niet op te investeren. Met alle gevolgen van dien. Wanbeleid rijk!
  Prijsafspraken hoeven er voor mij niet te komen, mits de NMA wordt ontmantelt. Wij hebben door het toezicht van de NMA geen mogelijkheden om ons goed te wapenen tegen de paar grote inkopers die er zijn in Nederland.

 • Peet1212

  @pijnhoop, goed verhaal joh, je kan zo in de politiek, mijn stem heb je: PP (Partij Puinhoop)

 • mtseshuis

  puinhoop: 100 punten, maar dit zal dus nooit gaan gebeuren, gaan we minstens 10 jaar terug in de tijd, toen alles mn op mestgebied nog behoorlijk overzichtelijk was en mogelijkheden volop aanwezig waren, behalve onbeperkt uitbreiden vanwege het melkquotum..

Laad alle reacties (15)

Of registreer je om te kunnen reageren.