Rundveehouderij

Achtergrond

Markt slachtkoeien in evenwicht

De handel in slachtkoeien kenmerkt zich door evenwicht. Het aanbod van de koeien is passend bij de vraag naar het rundvlees. De prijs kan daardoor stabiel blijven met soms een klein plusje voor koeien op de veemarkten.

Op de veemarkt in Bunnik noteerden de worstkoeien maandagochtend 5 cent per kilo hoger.

Handelaren gaven aan dat het aanbod van deze koeien op de markt niet al te groot was. Het goedkopere voorvlees is meer gevraagd en voor slachterijen beter te verkopen. Het duurdere achtervlees is daarentegen nog niet veel gevraagd. De vraag naar de goedkopere koeien is daardoor in verhouding wat groter. Bij een wat kleiner aanbod op de markt leidt dit dan veelal snel tot een wat hogere prijs.

Onzekerheid regelgeving fosfaat

Handelaren geven aan dat de onzekerheid over wet- en regelgeving ervoor zorgt dat het lastig te voorspellen is wat de handel in de komende tijd gaat doen. Er staan meer koeien in de stallen dan er volgens huidige fosfaat berekeningen zouden mogen staan. Dit zou betekenen dat er meer koeien naar de slacht moeten zodra de wet intrede doet. Echter, er komen ook nog regelingen voor knelgevallen. Wat die voor de sector betekenen, is ook nog volstrekt onduidelijk. Het voorspellen van prijzen en handel zal zich dan ook in de komende maanden richten op de korte termijn.

Prognose: stabiele prijs.

Meer informatie over de prijzen van slachtkoeien Bunnik vindt u via de volgende linkjes in Boerderij op Maat:
Koeien
aanvoer

Of registreer je om te kunnen reageren.