Rundveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Leren en kennis delen tijdens workshop kuilkwaliteit

Melkveehouders die melk leveren aan Cono Kaasmakers kunnen deelnemen aan het duurzaamheidsprogramma Caring Dairy. Rond 90% van de veehouders doet dat op vrijwillige basis. Daarvoor ontvangen ze een toeslag van 75 cent per 100 kilo melk. Is het volgen van de workshop verplicht? Ja, de veehouder moet er drie op jaarbasis volgen. Is het een opgave? Nee.

Dat blijkt uit de inhaalworkshop op het bedrijf van Jacob Wijnker in het Noord-Hollandse Avenhorn. Daar waren acht veehouders om te praten over kuilkwaliteit. Daar blijft het niet bij; de hele weg, vanaf bemesting tot voeren, is besproken.

Sturen

Centraal daarin staat de kuilanalyse. Een uitgebreide kuilanalyse, inclusief sporenelementen, toont wat de bodem afgeeft en wat de koe voorgeschoteld krijgt. Zo kan aan de voorkant gestuurd worden via bemesting voor ruwvoerkwaliteit en aan de achterkant met aanvullende voeders en of mineralen.

Meer inzicht in kuilanalyse krijgen

Opvallend is dat veel veehouders vaak niet de tijd hebben om de uitslag van de kuilanalyse goed door te nemen. Er staat zoveel op dat ze zich beperken tot het lezen van de waarden die ze kennen: VEM, DVE en ruweiwit. De rest 'komt later'. En dat is precies waar het in de workshops om gaat. Door gezamenlijk, onder leiding van een deskundige, de analyse eens goed te bekijken en kennis uit te wisselen over de kuilanalyses, komt er meer inzicht in de informatie die de analyse nu echt biedt. En helpen de discussies de veehouders keuzes te maken om een optimale kuil te winnen.

Acht veehouders praatten op het bedrijf van Jacob Wijnker in het Noord-Hollandse Avenhorn over kuilkwaliteit.
Acht veehouders praatten op het bedrijf van Jacob Wijnker in het Noord-Hollandse Avenhorn over kuilkwaliteit. Wijnand Hogenkamp

 

Leren van elkaar

Behalve kuilkwaliteit zijn er nog een aantal onderwerpen die centraal kunnen staan in een workshop zoals Cono Kaasmakers die verzorgt. Doordat alle veehouders in tweejarige trajecten zich bezig houden met één aandachtspunt, zoals een ton drogestof meer per hectare, langere levensduur van de koe of kostprijs reductie, wordt er niet alleen geleerd van de deskundigen maar vooral ook van elkaar.

'Opfriscursus'

Het volgen van de workshops is onderdeel van het duurzaamheidsprogramma voor veehouders. Een van de deelnemers noemt het 'een opfriscursus'. Even de actuele kennis bijspijkeren die je dan ook direct in de praktijk weer kan benutten. Zo zet Cono Kaasmakers de veehouder via kennis op het spoor van verbeteren van technische resultaten en efficiëntie en dat draagt bij aan de duurzaamheid van het bedrijf en de sector, waar het programma Caring Dairy uiteindelijk ook om te doen is.​

Eén reactie

  • info519

    Kijken naar cijfers is leuk, maar besteed liever de tijd aan kijken/ruiken/voelen aan het voer en kijken in de stal. Zo'n analyse is 9 van de 10 keer onbetrouwbaar en misleidend. Op papier kan het nog zo goed kloppen maar als de koeien wat anders laten zien dan zul je toch weer op gevoel en kennis moeten handelen en de cijfers links laten liggen. Men meet steeds meer en denkt daardoor steeds meer te weten, maar een koe goed voeren komt altijd weer terug op vakmanschap en praktijkkennis!

Of registreer je om te kunnen reageren.