Rundveehouderij

Achtergrond

Koopjestijd op weipoedermarkt

Voor producenten van kalvermelk en ander jongveevoer is het koopjestijd. De spotprijzen voor weipoeder zijn in de afgelopen week tot onder de €500 per ton gezakt. Dat is sinds 2009 niet meer voorgekomen.

Een mooie gelegenheid dus om de voorraden aan te vullen, en de voerkosten te drukken. De spotnotering ligt overigens net weer iets boven de €500 per ton.

Prijzen weisegment flink omlaag

De zuivelindustrie wordt er natuurlijk niet blij van, maar in het hele weisegment zijn de prijzen flink gezakt. Ook de prijzen voor de melkpoeders blijven dalen. Of de notering voor mageremelkpoeder net onder of net boven interventieniveau zit, ligt een beetje aan hoeveel je nodig hebt, op welke termij, en van welke herkomst. Wie wil, kan echter een fors volume voor zo'n €1.650 per ton op de stoep krijgen. Mageremelkpoeder met bestemming veevoer brengt zo'n €150 per ton minder op.

Interventievoorraad groeit weer

Europese zuivelproducenten en -handelaren hebben afgelopen week ruim 1.800 ton mageremelkpoeder in de interventie gedaan, de grootste hoeveelheid in 10 weken tijd. Ruim tweederde werd in België aangemeld. De EU heeft nu bijna 25.500 ton magere melkpoeder in interventie. In privatie opslag zit ruim 59.000 ton. Het volume boter in private opslag is bijna 157.000 ton.

Stille kaasmarkt

De kaasmarkt lijkt behoorlijk stil. De spotprijs van foliekaas hangt iets onder de €2,20 per kilo.

Boterprijs omlaag, roomprijs vast

De boterprijs is ook gedaald, maar houdt zich met €2.800 tot €2.850 per ton nog altijd behoorlijk goed. De roomprijs is vaster en beweegt zich rond de €3,55 per kilo. Handelaren houden er rekening mee dat deze prijs de komende weken nog iets aantrekt.

Prijs concentraat weerspiegelt malaise poedermarkt

De prijs voor mageremelkconcentraat staat licht onder druk en weerspiegelt daarmee de malaise op de poedermarkt. De precieze prijzen zijn sterk afhankelijk van de herkomst en bewegen zich tussen de €1,20 en €1,50 per kilo. De prijs voor rauwe spotmelk kreeg een duw en kelderde naar 20 cent franco fabriek.

Prognose: dalende prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.