Rundveehouderij

Achtergrond

Chinezen kopen vooral Europese UHT-melk

Alle productinnovaties ten spijt, het is ook gewoon lang houdbare melk (UHT) waar de Chinezen naar op zoek zijn. Let wel: vooral Europese UHT-melk.

Het zijn vooral de Europese zuivelondernemingen die profiteren van de toenemende vraag naar UHT-melk in China, dat blijkt uit een marktbericht van het Amerikaanse landbouwministerie.

Urbanisatie en wantrouwen

Ondernemingen als Arla, maar ook het Nederlandse Vecozuivel waren er dan ook al vroeg bij. Later volgden andere bekende partijen, zoals Fonterra en FrieslandCampina. De prijzen die Chinezen neertellen voor een liter houdbare melk liggen rond de €2,40 per liter en voor biologische houdbare melk zelfs rond de €4 per liter. Verklaring voor de snel toenemende vraag naar UHT-melk is verdere urbanisatie en wantrouwen van de Chinese consument tegenover in China geproduceerde zuivel, wat betreft voedselveiligheid.

Export UHT-melk

Op basis van de laatste gegevens is er dit jaar 380.000 ton UHT-melk naar China geëxporteerd; 8,5% meer dan het Amerikaanse landbouwministerie had verwacht. Europa is goed voor 65% van deze export, op grote afstand gevolgd door Nieuw-Zeeland met een marktaandeel van 16%.

Amerikaanse exporteurs hebben nog steeds te maken met importbelemmeringen als gevolg van de nieuwe registratie-eisen en moeten genoegen nemen met 1% van de markt.

Import volmelkpoeder

Wat betreft de Chinese import van volmelkpoeder is de verwachting dat deze zich herstelt van 350.000 dit jaar, tot een niveau van 400.000 ton in 2016. Daarmee blijft deze import ver onder het recordvolume van 671.000 ton in 2014. Nieuw-Zeeland is nog steeds goed voor 90% van de export van volmelkpoeder naar China.

Lokale productie

De lokale productie van volmelkpoeder neemt volgend jaar waarschijnlijk toe van een kleine 1,4 miljoen naar 1,5 miljoen ton ton; een gevolg van de relatief lage Chinese melkprijzen en stijgende aanvoer van rauwe melk. China heeft naar verwachting 1,9 miljoen ton volmelkpoeder nodig in 2016. Daarvan gaat zo'n 37% in babyvoeding en 32% in drinkmelk. Van 22% van deze melkpoeder wordt opnieuw witte melk of yoghurt geproduceerd.

Het lukt de Chinezen maar niet om de eigen melkproductie in snel tempo te verhogen. Lage zuivelprijzen op de wereldmarkt, in combinatie met hoge lokale productiekosten, maken dat de melkproductie blijft steken op een kleine 37,3 miljard kilo, net als vorig jaar. Naar verwachting stijgt deze productie in 2016 door naar 38 miljard kilo.

Of registreer je om te kunnen reageren.