Rundveehouderij

Achtergrond

Beter bedrijf pakt zo €10.000

Arnhem - De gemiddelde gezondheidskosten op melkveebedrijven liggen op ruwweg 
1 cent per kilo melk. 
Maar de verschillen tussen bedrijven zijn groot en preventie loont. Dat blijkt uit cijfers van Flynth adviseurs en accountants.

In de bedrijfseconomische rapportage zijn de diergebonden kosten op melkveebedrijven gemiddeld ongeveer €200 per koe. Per kilo melk is dat rond 2,5 cent. Daarbinnen zijn de KI-kosten goed voor een bedrag van €50, de fok- en controlekosten liggen op circa €25. De gezondheidskosten zijn €80 per aanwezige koe. Het totaal van de diergebonden kosten is de laatste zes jaar stabiel.

In de gezondheidskosten van €80 per aanwezige koe of 1 cent per kilo melk is nogal wat spreiding. Een uitbraak van BVD, IBR of een flinke en hardnekkige uitbraak van een mastitisverwekker kan de kosten hoog doen oplopen.

Hoge productie betekent niet hoge kosten

De gezondheidskosten per kilo melk reageren natuurlijk wel onder invloed van melkproductie per koe. €80 kosten voor een koe van 6.000 kilo melk betekent 1,33 cent kosten per kilo melk, terwijl €80 voor een koe van 10.000 kilo melk 0,8 cent per kilo melk rekent.

Bedrijven met een hoge productie hebben niet per se ook hoge diergezondheidskosten, hoewel de gezondheidskosten bij toenemende productie wel licht oplopen. Maar ook binnen een bepaald productieniveau is nogal wat spreiding zichtbaar. Er zijn toch nog flink wat bedrijven die vlot boven het gemiddelde zitten. Daar moet toch een cent per kilo melk of €100 per koe besparing mogelijk zijn. Bij een bedrijf van 100 koeien betekent dat €10.000. Een ziekte kost geld, zo blijkt uit de uitschieters. Dat geeft ook aan dat een investering in preventie of aanpak om vrij te worden van bepaalde ziekten zeker de moeite waard is.

Meer over deze cijfers in Boerderij RundveePlus van vrijdag 6 november.

Of registreer je om te kunnen reageren.