Rundveehouderij

Achtergrond

Zuivelmarkt zwakt weer verder af

De zuivelmarkt is deze week iets verder verzwakt. Handelaren vrezen voor een nieuwe golf melk die de Europese markt overspoelt.

Bij een goede exportvraag zou dat geen probleem zijn, maar ook de Amerikaanse markt staat onder druk en bij Fonterra (Global Dairy Trading) was al een daling ingezet.

Melkpoedermarkt zwak en stil

Voor vrijwel alle producten staan de spotnoteringen daardoor licht onder druk. De melkpoedermarkt wordt gekenschetst als zwak en stil. De spotnotering voor vollemelkpoeder schommelt rond de €2.300 tot €2.350 per ton, zo'n €100 per ton lager dan ZuivelNL bekend heeft gemaakt. Bij mageremelkpoeder speelt hetzelfde verhaal. De spotnotering staat op zo'n €1.700 per ton, terwijl de notering van ZuivelNL (van ruim een week daarvoor) op ruim €1.800 staat.

Vetmarkt meest gunstige

Ook de boternotering is licht gezakt en beweegt zich nu iets onder de €3.000 per ton, terwijl ZuivelNL nog €3.020 per ton aangeeft. De vetmarkt blijft ondanks alles nog de meest gunstige markt. Vet blijft goed gewaardeerd ten opzichte van het eiwit. De vraag is goed en de prijzen ook. Room noteert nog altijd tussen de €3.550 en €3.600 per ton. De verwachting is dat dit tot bijna de kerstdagen zo blijft.

Zwakke kaasnotering

De kaasnotering is iets zwakker. Foliekaas noteert ongeveer €2,25 per kilo. Dat is 5 cent of zelfs iets meer onder het niveau van de voorbije weken. Natuurkaas noteert 25 cent tot 30 cent hoger, maar hiervan zijn de voorraden groot. De mozzarella-notering heeft zich hersteld van het hele lage niveau van ruim een maand geleden. Toen lag die rond de €2,20 per kilo. Inmiddels is die aardig bijgetrokken, tot zo'n €2,50 en meer.

De vloeibare markt blijft rustig. Spotmelk noteert hoger dan vorige week, concentraat lager.

Prognose: dalende prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.