Rundveehouderij

Achtergrond 2288 x bekeken 1 reactie

Zo lang het goed gaat, gaat het goed op zuivelmarkt

Aanhoudend positief sentiment maakt dat veel noteringen op de zuivelmarkt toch iets omhoog kunnen. Het prijsherstel blijft echter heel broos, menen alle betrokkenen. Er blijft veel aanbod. En er heerst een stemming van: zo lang het goed gaat, gaat het goed. Sommige noteringen, zoals die voor weipoeder, dalen echter ook weer.

Een van de best presterende marktsegmenten blijft die van het melkvet. ZuivelNL schoof de notering zelfs met €60 per ton omhoog, maar dat was de situatie ruim een week geleden. Feitelijk wordt al zo'n twee weken op €3000 per ton gehandeld. De spotnotering voor room steeg van vorige week zo'n €3500 naar nu €3600 per ton gemiddeld. De vraag is redelijk. Ook is er export van boter.

Te veel boter in private opslag

Toch is het niet allemaal koek en ei op de botermarkt. Er blijft namelijk veel te veel boter in de private opslag (PO) gaan. Normaliter gaat in deze tijd van het jaar vooral boter uit de PO, niet erin. De PO voorziet dus wel in een behoefte, maar creëert op hetzelfde moment misschien wel weer een probleem voor volgend jaar.

De kaasmarkt blijft lastig, evenals de poedermarkt.

Prijs spotmelk onder druk

De markt voor vloeibare zuivel is erg rustig. In ieder geval in Nederland. Mede door onderhoud van fabrieken is er op dit moment een overvloedig aanbod van spotmelk, wat de prijs flink onder druk zet. Voor inkopers niet verkeerd, maar wie moet verkopen, ontvangt niet veel. De prijs voor rauwe melk is hierdoor met zo'n 2 tot 3 cent per kilo gezakt. Ook de prijs voor melkconcentraat is hierdoor licht onder druk gekomen, maar deze markt is heel erg stilletjes.

Prognose: Vloeibare producten lager, vet duurder.

Eén reactie

  • geen boer

    op (korte?) termijn ontkomen ook de Nederlandse coöperaties niet aan een A en B prijs. De ophaalplicht is niet meer van deze tijd, er is onvoldoende terugkoppeling van marktomstandigheden richting primaire producenten.
    Uiteindelijk voor iedereen beter dat melk waar geen vraag naar is, ook niet geproduceerd wordt.

Of registreer je om te kunnen reageren.