Rundveehouderij

Achtergrond

Vernieuwing bij Nationale Vleesvee Manifestatie

Voor de vierde editie van de Nationale Vleesvee Manifestatie (NVM) was het tijd voor vernieuwingen om deelnemers en publiek betrokken te houden.

Zaterdag 17 oktober is in Zwolle voor de derde keer de Nationale Vleesvee Manifestatie (NVM). De eerste NVM was in 2009 in Ermelo. De Federatie van Vleesveestamboeken Nederland en Vlaanderen heeft voor deze editie een aantal veranderingen en nieuwe onderdelen doorgevoerd om ­bezoekers tot het eind binnen te houden en ook andere fokkers te interesseren.

Was vernieuwing nodig?

“Vernieuwing is altijd goed om een evenement aantrekkelijk te houden. Niets doen en uitgaan van de bestaande kracht van het evenement heeft het risico van teruglopende aandacht. Nu hebben we voor de keuringsgezinde veehouders weer een evenement staan dat in de toekomst doorkan.”

Wat gaat er veranderen aan de editie van dit jaar?

“Er wordt doorlopend gekeurd zonder collectieve pauze. De kampioenskeuring in de middag wordt heel strak door Henk Buijs van CRV geleid zodat Annie Schreijer-Pierik om half vier de prijzen voor de algemeen kampioenen van elk ras kan uitreiken. Op een speciale hoek bij de stallen presenteren Verbeterd Roodbont en Belgisch Witblauw dit jaar een aantal dieren voor het project Bewust Natuurlijk Luxe. Op deze manier kunnen fokkers kennismaken met dieren die gefokt zijn op ruimere bekkens. Als tweede hebben we een fokveeveiling georganiseerd voor vrouwelijk fokvee.”

Hoe gaat de veiling in de nieuwe opzet eruitzien?

“Tussen 12.30 en 13.30 uur worden zeventien vrouwelijke dieren van Belgisch Witblauw, Limousin en Blonde d’Aquitaine door COT-veilingmeester Dirk Reijnen geveild. De dieren staan de hele keuring apart opgesteld langs het horecaplein zodat iedereen ze goed kan bekijken.”

Maar drie rassen, waarom doet de rest niet mee?

“De reden is niet bekend, we hebben een oproep bij alle stamboekleden gedaan. Maar het is wel een eliteveiling met keuringswaardige dieren die die dag ook op de keuring lopen. Er zijn natuurlijk veehouders die hun topdieren niet willen verkopen, maar een groot deel van de veehouders neemt een afwachtende houding aan.”

Er worden alleen vrouwelijke dieren geveild, waarom?

“Er is een voorkeur uitgesproken voor vrouwelijk tot drie jaar, omdat daar ook vraag naar is. Daarnaast hebben we de centrale opfok COT al voor jonge stieren, dat willen we gescheiden houden. Er is wel een markt voor oudere stieren, maar dat gaat veel meer op het bedrijf omdat een koper dan gelijk de nakomelingen ziet.”

En de gezondheidsstatus van de veilingdieren?

“Alle dieren hebben keuringsstatus IBR-veilig en lepto-vrij. Daar bovenop hebben we als eis gesteld dat op dierniveau op BVD getest is. De dieren moeten wel terug met de verkoper en mogen na de wettelijke drie weken naar de koper.”

Hoe staan de stamboeken tegenover de veranderde NVM?

“Er waren geen negatieve geluiden. Vooral doorlopend keuren zonder lunchpauze is goed ontvangen vanwege de voortgang en het vasthouden van het publiek. En het is mooi dat meer sponsoren zich verbonden hebben die de sector steunen.”

Of registreer je om te kunnen reageren.