Rundveehouderij

Achtergrond

Vaste prijs voor slachtkoeien

Het aanbod van slachtkoeien blijft rustig voor de tijd van het jaar. Handelaren melden dat het aanbod deze week wat kleiner lijkt te zijn dan in afgelopen weken.

De prijs van de slachtkoeien kan zich daardoor goed handhaven. Die ligt op een vast niveau en zal met dit aanbod eerder wat stijgen dan dalen.

Prijs blijft gelijk

Het voorvlees wordt wat makkelijker afgezet nu de temperaturen zijn gedaald. Het achtervlees is moeizaam te verkopen, maar zal met het oog op de feestdagen wel binnen een aantal weken verbeteren. Zolang het aanbod van slachtkoeien niet te veel stijgt, kan de prijs zich in de komende weken op dit niveau of zelfs wat erboven bewegen. Een slachtkoe van O-kwaliteit brengt in Leeuwarden €2,95 per kilo geslacht gewicht op.

Klein aanbod melkkoeien

De vraag naar melkkoeien blijft goed, het aanbod in Nederland is echter klein. Veehandelaren zijn daardoor weer veel te vinden in Duitsland. De prijs van de melkkoeien ligt uiteen en is afhankelijk van kwaliteit en transportkosten. Een afgekalfde vaars kost tussen €1.100 en €1.425.

Prijs pinken daalt

Hoewel melkveehouders de veestapel uitbreiden met melkkoeien willen zij graag van wat jongvee af. Dit in verband met minder voer- en mestkosten voor jongvee dat gebruikt kan worden voor het melkvee. De prijs van pinken is daardoor flink gedaald in de afgelopen weken naar zo'n €575 per stuk.

Prognose: stabiele prijs slachtvee.

Meer informatie over de prijzen van slachtkoeien vindt u via de volgende linkjes in Boerderij op Maat:
Koeien Leeuwarden
Koeien Vee & Logistiek

Of registreer je om te kunnen reageren.