Rundveehouderij

Achtergrond 7 reacties

'Temperen melkproductie belangrijk voor herstel zuivelmarkt'

Herstel van de zuivelmarkt blijft een zaak van lange adem. De terugval van prijzen op de GDT-veiling van dinsdag toont aan dat het vasthouden van een opgaande lijn niet eenvoudig is. Er is te veel aanbod. Dat moet eerst omlaag, aldus onder meer EU-topambtenaar Joost Korte.

De Europese melkproductie zal deze maand nog zo'n 9 procent hoger liggen dan in oktober vorig jaar, zo wist Europees top-landbouwambtenaar Joost Korte vorige week in Edinburgh te melden. Het is een schatting, want de maand is nog niet voorbij en definitieve cijfers moeten nog volgen.

Melkveehouderij niet 'uitgeraasd'

Korte wilde echter maar aangeven dat de Europese melkveehouderij nog even niet is 'uitgeraasd' na het vrijgeven van de productiebeperking in april. Daarmee werkt ze er volgens hem zelf aan mee om de prijzen voor de melk laag te houden. Europa is volgens hem op dit moment zelfs de belangrijkste oorzaak dat het herstel van de mondiale zuivelprijzen zo moeizaam gaat. Vrijwel overal daalt het aanbod of wordt minder hard gemolken, wist hij.

Productie Nieuw-Zeeland met 9% is gedaald

Vanuit Nieuw-Zeeland zijn de laatste berichten dat de productie daar zelf met 9 procent is gedaald in de voorbije periode. Door een combinatie van lage prijzen, slacht van koeien, mindere grasgroei en het 'El Niño-effect'. Mogelijk daalt de productie de komende tijd nog verder. In de Verenigde Staten is de melkproductie nog steeds licht hoger dan vorig jaar, maar een sterke binnenlandse vraag heft dat volledig op. Interne voorraden slinken zelfs aanzienlijk.

In Australië, nog een exporterend gebied, is de melkproductie ook licht stijgend, maar het extra volume daarvan is vrij klein. Europa is dus de voornaamste veroorzaker van de problemen, stelde ook het team zuivelanalisten van Rabobank International.

Chinezen keren terug als vragende partij

Natuurlijk is ook de vraag zwak; vanuit China en Rusland, maar de Chinezen keren ondanks een lagere economische groei langzamerhand toch weer terug als vragende partij op de wereldmarkt. Vanuit andere markten blijft er eveneens een goede vraag. In de loop van volgend jaar moet de melkprijs toch aantrekken en wordt het inkomen van de Europese melkveehouder beter, menen de meeste deskundigen. Mits de Europese melkveehouderij de productie niet nog veel verder opvoert en mits de wisselkoers gunstig blijft voor de EU.

Gunstige wisselkoers heeft grote invloed

Die gunstige wisselkoers van de euro ten opzichte van de dollar en andere valuta heeft dit jaar een niet te onderschatten invloed gehad op de Europese zuivelexport. Was het anders geweest, dan had Europa met veel grotere voorraden zuivel gezeten dan nu. Dan was de druk om de productie te temperen waarschijnlijk ook nog hoger geweest.

Laatste reacties

 • Klaasvaak

  Ach.... dat doet mijn buurman wel😉

 • producent

  vaker van deze opmerkingen gehoord, dan en dan en dan en dan enz. enz. wordt het beter

 • landboer

  Europa heeft toch geen enkele invloed op de wereldmarkt?

 • farmer4life1

  Europa is hoofd produceerder. Ergens in de 145 miljard liter per jaar. 14% meer melk is net zoveel als NZ totaal produceert.

 • Gerjo-Kompier1

  Het zal nog wel even duren voordat de goedkope voervoorraden uit het quotumtijdperk zijn weg gemolken. Als deze op zijn wordt men vanzelf wel makker en kunnen melk- en (ruw)voer prijzen stijgen.

 • Bert Roeleveld

  En als de melkprijzen gaan stijgen gaan we natuurlijk nog harder melken om vervolgens weer in een dal te komen , voorspel ik.
  Want ik heb hier in nederland nog nooit iemand horen zeggen, de melkprijs is voldoende dus ik ga minder melken !

 • awhurenkamp1

  daarom was de quotum toch beter... nou heeft
  Nederland alleen beperking..

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.