Rundveehouderij

Achtergrond 9 reactieslaatste update:11 apr 2016

Ruimte voor groei biologisch

Het verschil tussen de gangbare en biologische melkprijs is groot. Perspectieven voor bio zijn goed, maar ook hier gelden de wetten van de vrije markt.

Bio-puristen wijzen enig vergelijk tussen de gangbare en biologische melkprijs resoluut van de hand. De biologische markt is een markt op zich, met eigen prijsvorming, is de redenatie. Toch kan het geen melkveehouder zijn ontgaan dat het verschil tussen de gangbare en biologische melkprijs inmiddels is opgelopen tot maar liefst 20 cent per kilo melk. Niet eerder was het verschil binnen Nederland zo groot.

Voordelen van een eigen melkprijs

Ecomel (FrieslandCampina) startte in 2013 op aandringen van de achterban met publicatie van een ontkoppelde biologische melkprijs. Eerder was er nog sprake van een vaste plus op de gangbare melkprijs. Biologische melkveehouders zagen de voordelen van een eigen melkprijs, zoals bij Eko Holland Melk op Maat. Arla hanteert de systematiek van een plus op de gangbare melkprijs trouwens nog steeds, maar zag zich alleen dit jaar al drie keer genoodzaakt haar toeslag te verhogen.

Biologische melkprijs houdt zich uitstekend

Genoemde ‘puristen’ wezen op de grote verschillen tussen beide markten en lijken nu, meer dan ooit te voren, hun gelijk te halen. De biologische melkprijs houdt zich uitstekend ondanks de malaise op de wereldzuivelmarkt. Zij die over de grens keken, zijn minder verrast. In Duitsland werd de biologische melkprijs al jaren eerder ontkoppeld en liep het verschil in 2008 al op tot 14 cent.

Hoge biologische melkprijs door schaarste

Als de conclusie is dat de biologische zuivelmarkt een eigen marktdynamiek kent, rijst de vraag hoe deze markt functioneert. Wat rechtvaardigt de huidige hoge biologische melkprijs en hoe lang kan deze blijven bestaan? Het meest simpele antwoord op de vraag waarom de biologische melkprijs zich momenteel zo goed houdt is schaarste. Er is een tekort aan biologische melk in Noordwest-Europa. De vraag in deze regio neemt jaarlijks toe, terwijl de productie – zeker de afgelopen twee jaar – maar mondjesmaat is gestegen.

Minder import rauwe melk

Dat was een aantal jaar terug nog totaal anders. Tot in 2012 kwamen nog behoorlijke volumes rauwe biologische melk vanuit onder meer Engeland en Denemarken deze kant op. Dit had natuurlijk gevolgen voor de biologische melkprijs in Nederland. Inmiddels liggen de kaarten anders en komt veel minder rauwe melk de grens over.

Gunstige prijs Franse melk door overschot

Hoewel de volumes rauwe biologische melk die nu de grens over gaan bescheiden lijken, is wel degelijk sprake van de wet van communicerende vaten. Helaas zijn harde cijfers niet voorhanden; volgens deskundigen wordt jaarlijks nog zo’n 30 miljoen kilo rauwe biologische melk door Nederland geïmporteerd. Een onbekend deel van deze melk gaat weer als exportproduct de grens over. Frankrijk is vanwege een klein overschot momenteel één van de meest aantrekkelijke landen om bij een tekort tegen een gunstige prijs biologische melk in te kopen.

Ruimte voor groei

Grote vraag is hoe lang de biologische melkprijs zich op dit relatief hoge niveau kan handhaven. Marktdeskundigen zien ruimte voor afzetgroei van het biologische assortiment in Nederland. Zo valt nog veel te winnen wat betreft de verkoop van biologische kaas en zuiveldranken.

Bio-campagne Albert Heijn

De nieuwe bio-campagne van Albert Heijn kan een flinke impuls geven. Ook andere supermarkten maken hierdoor meer werk van hun bio-assortiment. Wachten is tot ook de discounters in Nederland zich op biologische zuivel gaan richten.

Export biologische houdbare melk naar China

Dan lonken er nog exportmogelijkheden. Diverse partijen verschepen lang houdbare biologische melk naar China. Trots presenteren ze melkpakken met Chinese tekens op hun Hollandse bureaus. Zo exporteert Vechtenaer, dochteronderneming van het Deense Thise, biologische houdbare melk naar China. Vecozuivel is recent zelfs gestart met de verkoop van dagverse biologische melk in China.

Chinese consument wil veel betalen voor Nederlandse melk

De prijs die de Chinese consument bereid is te betalen voor Nederlandse biologische melk ligt zo hoog dat het zelfs loont verse melk vanuit Nederland naar China te vliegen. Ook de internationale handel in biologische zuivelingrediënten blijkt lucratief en de vraag neemt toe. Deze export kan gezien worden als welkome aanvulling in tijden van lichte overschotten aan biologische melk.

Op zoek naar meer biologische melk

Diverse zuivelondernemingen in Nederland zijn op zoek naar meer Nederlandse biologische melk om de import zoveel mogelijk te kunnen beperken. Zuivelbedrijven profileren zich graag met Hollandse melk en daarbij kan de import kostenverhogend werken. Eko Holland Melk op Maat is bijvoorbeeld op zoek naar nieuwe leveranciers die willen omschakelen naar biologische bedrijfsvoering. Ook Arla maakte recent bekend binnen Europa nog eens 250 miljoen kilo biomelk te kunnen gebruiken. FrieslandCampina zou naar verluidt biologische melk bijkopen om aan de vraag te kunnen voldoen.

Zowel Arla als FrieslandCampina wil vooralsnog geen toelichting geven op de plannen voor de biologische tak van de onderneming. Ook handelsonderneming Farmel gaf aan meer biologische leveranciers aan zich te willen binden. En Vecozuivel sluit niet uit weer met eigen leveranciers te gaan werken.

Geen overvloed aan biologische melk

Al met al lijkt het er in ieder geval op de korte termijn niet op dat de markt overspoeld gaat worden met biologische melk. Duidelijk is dat landen als Duitsland, Engeland, Denemarken en Frankrijk de toon zetten. Grote veranderingen in deze biolanden kunnen de Europese markt voor biologische melk flink verstoren. Net als in andere vrije markten geldt uiteindelijk ook in de biologische zuivelmarkt de wet van vraag en aanbod. Daarbij horen op zijn tijd lage prijzen. Voorlopig lijkt er nog geen vuiltje aan de lucht. Echter, niet alleen in de gangbare melkveehouderij lokken hoge prijzen extra productie uit.

Laatste reacties

 • agratax2

  Waarom is de prijs van bio-melk zo hoog? Niet vanwege de schaarste. Gelukkig is de consument bereidt deze fors hogere prijs te betalen!!!! Hiermee is de het verhaal "De consument wil goedkoop" van tafel. De consument lijkt de goedkope bulk gemaakt op een manier die zij liever niet willen steeds meer te mijden. Zou de gangbare melkveehouder zich eens niet achter de oren moeten krabben en denken "Doe ik het nog wel goed?"

 • kleine boer

  Agratax loop ff de winkel in kijk daar naar het prijsverschil dat zal je verbazen denk ik.....

 • Mozes

  @agratax, "de" consument bestaat niet. Er zijn verschillende consumenten met verschillende voorkeuren. Natuurlijk kunnen consumenten van de ene voorkeur overstappen naar een andere voorkeur, waardoor de ene groep wat toeneemt en de ander wat afneemt. Maar dan is er nog steeds grote verscheidenheid.

 • alco1

  agratax. Denk je nou echt dat als we allemaal bio produceren. De prijs van bio blijft bestaan.

 • schoenmakers1

  is niet erg agratax dat er ook consumenten zonder verstand zijn, maar maak het mij niet verplicht ook aan die onzin te voldoen

 • landboer

  Volgens mij heb jij geen verstand schoenmakers!
  Agratax ik denk dat er wel degelijk een tekort aan bio is ,en daarom is de prijs hoger ,het prijsverschil in de winkel is niet eens zo groot. En daarom kan het ook zo weer veranderen.

 • joostslingenbergh

  Alco, Heb je niet in de gaten dat de gangbare producten te goedkoop zijn! consument riep op de bio1000 ook dat bio goedkoper moet!! gangbaar moet duurder zijn!

 • alco1

  Joost. Bij D66 gaan. Die snappen ook niet hoe in de realiteit gaat.

 • Zuperboer

  melkproduktie door levende koeien is per definitie biologisch, (bios = leven, logos = leer, wetenschap). Het kulverhaal van gangbaar of biologisch is er een van de mens die zichzelf wil bedriegen. Kortom willen we melk uit een weide met of zonder ridderzuring, het zal de consument op 3 hoog huis of achter in de amsterdamse Pijp een worst zijn, maar hij wordt er in feite wel mee bedrogen. Ik wil wel eens een onderzoek zien waarin de feitelijke samenstelling van 'biologische' en 'gangbare' melk wordt vergeleken/geanalyseerd en een gefundeerd verhaal horen. Maar verder is het natuurlijk prima. De melkprijzen verschillen nogal, maar de saldiverschillen tussen beide dat is een centenkwestie.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.