Rundveehouderij

Achtergrond 1799 x bekeken

Prijs slachtkoeien verder omlaag

Ook deze week kan de prijs van slachtkoeien zicht niet handhaven. Op de veemarkt in Bunnik moesten verkopers van slachtkoeien maandagochtend een daling van 5 cent per kilo incasseren.

De handel verliep volgens handelaren zeer matig. Een O-kwaliteit koe brengt maximaal €2,85 per kilo geslacht gewicht op.

Wildseizoen

Hoewel het aanbod van slachtkoeien nu even wat rustiger is door alle kuilwerkzaamheden, blijft de prijs onder druk staan. De vleesverkoop heeft last van het wildseizoen dat net van start is gegaan. Voornamelijk restaurants vragen nu minder luxe delen zoals biefstukken. De prijs van het luxere vlees is dan ook flink gedaald. Daarnaast zijn er ook nog veel voorraden aanwezig in de vrieshuizen.

Prijzen in West-Europa onder druk

Niet alleen in Nederland staan de prijzen van het rundvlees onder druk. Ook in andere West Europese landen staat de prijs flink onder druk. In Duitsland is de prijs in de afgelopen maanden flink gedaald, met zo'n 50 cent per kilo.

Productie kalfs- en rundvlees in EU gestegen

Uit stukken van de Europese Unie blijkt dat de totale productie rund- en kalfsvlees in Nederland is van januari tot juni 0,2 procent gestegen is. Nederland loopt daarmee flink achter bij omringende landen. In dezelfde periode is in Duitsland 2,4 procent meer rund- en kalfsvlees geproduceerd, in België was dit 4,2 procent en de Fransen hebben 3 procent meer geproduceerd.

In de hele EU ligt de productie 3,5 procent hoger dan in dezelfde periode in 2014. Aangezien Nederland voornamelijk afhankelijk is van de export van vlees, is een deel van de moeizame vleesafzet wel te verklaren.

Prognose: prijs daalt.

Meer informatie over de prijzen van slachtkoeien Bunnik vindt u via de volgende linkjes in Boerderij op Maat:
Koeien
aanvoer

Of registreer je om te kunnen reageren.