Rundveehouderij

Achtergrond

Prijs slachtkoeien daalt verder

Hoewel het aanbod slachtkoeien deze week kleiner is, daalt de prijs. Zo ook op de veemarkt Leeuwarden. Er werden in totaal 317 runderen aangeboden, 48 minder dan vorige week. De prijs van de slachtkoeien daalde met 5 cent per kilo.

De worstkoeien noteren stabiel. Handelaren geven aan dat ze met de huidige prijzen, maximaal €2,10 per kilo, maar weinig voor de worstkoeien ontvangen.

Minder aanbod, toch lagere prijzen

Het aanbod aan slachtkoeien ligt deze week wat lager door het mooie weer, melkveehouders zijn gras aan het inkuilen en in de zuidelijke delen van het land komt de maisoogst op gang. Toch willen slachterijen minder betalen voor de koeien en hebben zij hun inkoopprijzen deze week verder verlaagd.

Vraag naar rundvlees neemt af

De prijsdaling is het gevolg van een tegenvallende vraag naar rundvlees. Er zijn grote voorraden vlees opgebouwd en de vraag naar het duurdere achtervlees neemt af nu het wildseizoen op gang komt. Met de maisoogst in het verschiet, zal het aanbod niet al te snel oplopen, toch verwachten handelaren dat de prijs volgende week verder daalt.

Meer vraag naar melkkoeien

Hoewel de stemming in melkveeland niet al te positief is, neemt de vraag naar melkkoeien en lang drachtige vaarzen wel toe, en daarmee stijgt ook de prijs. De onzekerheid en speculaties over de fosfaatrechten zijn nog niet voorbij en melkveehouders willen zodra het financieel kan toch wat extra vee op stal.

Prognose: prijs slachtkoeien daalt.

Meer informatie over de prijzen van slachtkoeien vindt u via de volgende linkjes in Boerderij op Maat:
Koeien Leeuwarden
Koeien Vee & Logistiek

Of registreer je om te kunnen reageren.