Rundveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Onzekerheid zuivelmarkt keert terug

De handel in zuivel is de afgelopen weken gekenmerkt door een positieve stemming en hogere prijzen. Deze week zijn de prijzen van diverse producten nog wel wat gestegen, maar handelaren merken wel een wat terughoudende houding op de markt.

De zuivelaanvoer ligt nu op zijn dieptepunt. Dit is een seizoensmatig verschijnsel, net als de stijging van de melkproductie die er nu aan zit te komen. Dit zorgt ervoor dat kopers afwachten wat de markt op de wat langere termijn gaat doen.

Afwachtende houding

Grote kopers van zuivel zoals China kopen nog steeds minder dan verwacht. Tel daarbij de verwachting voor een dalende economie op en de afwachtende houding is terug in de markt. Zodra de melkaanvoer stijgt, kan het dan ook maar zo leiden tot lagere prijzen voor zuivelproducten.

Hogere vraagprijzen van producenten

De afgelopen week stond daarnaast ook nog in teken van de levensmiddelenbeurs Anuga in Keulen. Veel internationale zuivelhandelaren en -producenten waren daar aanwezig. Beeld op de beurs kenmerkte zich voornamelijk door hogere vraagprijzen van producenten, die volgens kopers niet zijn betaald.

Mageremelkpoeder boven interventieniveau

De prijs van mageremelkpoeder ligt ondertussen wel weer ruim boven het interventieniveau met een prijs van rond €1.875 per ton. De handel in kaas verloopt wisselend. Er is minder aanbod beschikbaar en producenten vragen wat meer voor de kaas. De prijsstijging wordt echter maar ten dele geaccepteerd door kopers. De verwachting is dat de kaasmarkt zich tot de kerst wel kan handhaven, daarna zal de markt bij een grotere melkaanvoer onzeker zijn.

Prognose: stabiele prijzen.

Eén reactie

  • koestal

    Onzekerheid blijft nog lang aanhouden

Of registreer je om te kunnen reageren.