Rundveehouderij

Achtergrond

Onverwachte prijsstijging slachtkoeien

Al weken is de handel in slachtkoeien moeizaam en staan prijzen onder druk. Toch kon de prijs donderdag, ondanks het negatieve sentiment, op de veemarkt in Leeuwarden omhoog met 5 cent per kilo.

Een slachtkoe van O-kwaliteit brengt daarmee maximaal €2,95 per kilo op. Een dergelijke koe brengt hiermee 25 cent meer op dan vorig jaar in deze periode.

Meer kopers

Handelaren geven aan dat er voor het eerst in tijden weer meer kopers aanwezig waren op de markt, waardoor de handel vlotter verliep. Ook was er meer vraag vanuit Duitsland. De extra handel op de veemarkt wordt voornamelijk veroorzaakt door een kleinere aanvoer van slachtkoeien bij de slachterijen.

Groter aanbod koeien verwacht

Hoewel het aanbod van slachtkoeien in de afgelopen twee weken lager ligt, zien slachterijen nog geen noodzaak om hun prijzen te verhogen. De afzet van vlees verloopt moeizaam en het kleinere aanbod komt eigenlijk wel gelegen.

Hoewel de markt nu even tot rust is gekomen, vrezen slachterijen nog altijd dat het aanbod van koeien na de maisoogst zal stijgen. Dat is iets wat de markt nog niet kan hebben. Een verdere prijsdaling lijkt dan ook nog niet uit de lucht. Voor volgende week wordt nog een stabiele prijs verwacht.

Prognose: prijs onder druk.

Meer informatie over de prijzen van slachtkoeien vindt u via de volgende linkjes in Boerderij op Maat:
Koeien Leeuwarden
Koeien Vee & Logistiek

Of registreer je om te kunnen reageren.