Rundveehouderij

Achtergrond

Meer melken zonder aankoop fosfaat

Doetinchem - Melkveebedrijven kunnen zonder aankoop van fosfaatrechten 15 procent meer melk produceren, zo blijkt uit berekeningen met een adviesmodel van accountantskantoor Flynth in samenwerking met Melkvee100Plus.

Met het fosfaatplafond is uitbreiden in melkproductie niet meer vanzelfsprekend. Toch is er meer mogelijk dan alleen het kopen van fosfaatrechten. Meer melk per kilo fosfaat kan ook komen uit hogere melkproductie per koe, minder jongvee per 10 melkkoeien en het verhogen van de rantsoenefficiëntie, ofwel het BEX-voordeel.

Effect

Het effect van 20 procent minder jongvee is 4,5% meer melk; 500 kilo meer melk levert 3,5% en 5% BEX-voordeel levert 5,4% meer melk op. In totaal kan binnen het eigen fosfaatplafond 14% meer melken.

Voerefficiëntie verbeteren

Henk van Dijk, bedrijfskundig adviseur bij accountantskantoor Flynth: "Vooral laagproductieve bedrijven met veel jongvee kunnen de melkproductie per kilo fosfaat verhogen." Wie de voerefficiëntie kan verbeteren, of nu al een hoge voerefficiëntie heeft, kan via het BEX-voordeel meer melken. Er is nog een bijkomend voordeel: bedrijven die straks wel fosfaat gaan kopen, kunnen meer melk uit een aangekochte kilo fosfaat halen bij een lage fosfaatexcretie per kilo melk. De waarde per kilo fosfaat stijgt dus.

Afroming

Ondernemers die nu al een hoog BEX-voordeel voor fosfaat halen, kunnen veel meer melken dan de melkproductie op de referentiedatum. Als bij de vaststelling van de fosfaatrechten de ondernemer een BEX-voordeel heeft van 20% en de landelijke afroming wordt bijvoorbeeld 5%, dan kan hij bij gelijk BEX-voordeel in de toekomst 18,75% meer melken. Zonder afroming zelfs 25%. Wel moet er, afhankelijk van de uitgangssituatie, meestal meer grond bij het bedrijf.
Lees alles over fosfaatrechten in het dossier.

Rene Stevens

Of registreer je om te kunnen reageren.