Rundveehouderij

Achtergrond 6 reacties

Kopers blijven afwachten op voermarkt

De voermarkt is te typeren als zeer wisselend. Enkele producten stijgen wat in prijs door een wat grotere vraag en/of minder aanbod, andere producten staan juist onder druk door een gebrek aan vraag.

Het is voor voerhandelaren een ingewikkelde tijd. Aan het begin van het jaar was de voorspelling dat het voer duur zou worden door de flink gegroeide veestapel. Nu blijkt deze voorspelling geheel te zijn omgeslagen door de lage melkprijs en staan prijzen onder druk.

Melkveehouders vinden mais nog te duur

Vooral in maisland is de handel als afwachtend te typeren. Melkveehouders bellen wel voor prijsinformatie naar verkopers, maar haken veelal af bij het horen van de prijs. Verkopers willen echter nog niet mee in de lagere biedprijzen en houden de mais vast.

De prijs van verse mais, geleverd, ligt op zo'n €1,50 per procent droge stof. Met een droge stof percentage van zo'n 33 procent komt dat neer op zo'n €50 per ton. Dit betekent dat de prijzen van mais op stam, zonder transport en hakselen op zo'n €40 per ton moeten liggen om de kosten van het werk goed te kunnen maken, een prijs die flink lager ligt dan in voorgaande jaren.

Meer vraag, minder aanbod bierbostel

De prijs van bierbostel is ondertussen weer iets verder gestegen. De vraag is goed door de goede aanvulling van het product op de graskuilen die dit jaar minder eiwit bevatten. Het aanbod van bierbostel is echter afgenomen door een kleiner brouwvolume en onderhoud aan fabrieken.

Prijsstijging aardappelstoomschillen

Ook de prijs van aardappelstoomschillen stijgt door een aantrekkende vraag bij een kleiner aanbod. Maisproducten als corngold, proficorn en maisgluten dalen in prijs door de ontwikkelingen op de maismarkt.

Prognose: handel in mais rustig.

Meer informatie over de prijzen van veevoer voor rundvee vindt u via de volgende linkjes in Boerderij op Maat:
Prijs snijmais
Prijs tarwestro grote balen
Prijs bierbostel

Laatste reacties

 • Edje2

  maisprijzen zullen verder dalen, voer in overvloed ...

 • boerrick

  Nee de maisprijzen gaan stijgen, 50.000 exta koeien moeten toch eten.
  Melkprijs stijgt dus dan kan het betalen ook wel uit.

 • Edje2

  jij hebt zeker mais te verkopen boerrick....

 • boerrick

  Ach als je nog wat zoekt? ;p

 • info36

  Voer in overvloed?

 • agro1

  jazeker, bumpercrop soy, aan weggeefprijzen, mais, extreem goedkoop, tarwe, historisch laaggeprijsd en ga zo maar door....

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.