Rundveehouderij

Achtergrond 1 reactie

FAVV waarschuwt voor oprukken blauwtong

Brussel - De Belgische voedsel- en warenautoriteit FAVV waarschuwt voor het oprukken van blauwtong type 8 (BTV8).

Afgelopen week zijn er 12 nieuwe besmettingshaarden geconstateerd in de departementen Cher en Nièvre, ten noordoosten van de oorspronkelijke uitbraken. Dit brengt het aantal ontdekte haarden op 45. Rond iedere Franse haard is er een verboden gebied met een straal van 20 kilometer, een beschermingsgebied met een straal van 100 kilometer en een toezichtgebied met een straal van 150 kilometer afgebakend. In het risicogebied start Frankrijk met een vaccinatieprogramma.

Waarschuwing voor importeren

De FAVV waarschuwt veehouders en dierenartsen voor het importeren van Frans vee, ook als het vee van buiten de toezichtsgebieden komt, omdat het risico bestaat dat er besmet vee wordt gekocht, gezien de aanhoudende verspreiding.

Besmettingsgevaar

In Nederland dook BTV8 in 2006 voor het eerst op. Na enting was de Nederlandse veestapel voldoende beschermd. Omdat sinds 2010 beduidend minder gevaccineerd is lopen runderen die na 2010 geboren zijn het meeste risico op een besmetting.

Eén reactie

  • peter1939

    volgens mij is het al in nederland....

Of registreer je om te kunnen reageren.