Rundveehouderij

Achtergrond

Beter sentiment op zuivelmarkt

Opnieuw beweegt de zuivelmarkt omhoog, op de golven van het positieve sentiment dat het Nieuw-Zeelandse zuivelbedrijf Fonterra weet te creëren met de Global Dairy Trade-veilingen.

In Europa raakt de notering voor mageremelkpoeder voor 'food' ook steeds verder uit de buurt van de interventiegrens. De notering voor vol poeder gaat eveneens omhoog. Dat komt mede doordat tenders voor de export van melkpoeder ingevuld moeten worden.

Verder speelt dat een aantal grote kopers van zuivelgrondstoffen zich realiseert dat de huidige poederprijzen wel zijn gestegen, maar dat het product nog altijd behoorlijk gunstig geprijsd is.

Kaasmarkt trekt iets aan

Met het iets positievere sentiment trekt eindelijk ook de kaasmarkt iets aan. Het is nog veel te weinig om de foliekaasmarkt veel vooruit te helpen, maar alle kleine beetjes zijn meegenomen. Ook lijkt er voor de kaasmarkt een klein beetje verlichting te komen van de toewijzing van een volume private opslag.

De markt voor boter en room blijft positief gestemd, met zicht op verdere verhoging van de prijzen in de komende maanden.

Vraag en aanbod melk in balans

De noteringen voor mageremelkconcentraat en rauwe spotmelk zijn vrij stabiel. In een ontspannen markt is er voldoende aanbod bij een kalme vraag.  Vorige week dook de Nederlandse spotmelknotering even iets extra omlaag, omdat er door allerlei fabrieksonderhoud even een royaal aanbod van melk was. Deze week lijken vraag en aanbod meer in balans, maar feit blijft dat het de aanhoudend hoge melkaanvoer in Nederland zorgt voor ook aanhoudend lagere prijzen dan in omringende landen.

Prognose: licht verder stijgende prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.