Rundveehouderij

Achtergrond 4 reacties

Zuivelmarkt blijft in lichte herstelmodus

Op de zuivelmarkt gaat het iets minder slecht dan in december. Je zou kunnen zeggen dat de prijzen iets aan het 'uitbodemen' zijn.

Prijzen op de Fonterra-veiling van deze week gingen voor de tweede maal op rij iets omhoog en in Europa stegen de noteringen voor room, melkpoeder en zelfs kaas licht ten opzichte van de voorbije weken.

Mogelijk houdt deze positieve tendens nog een tijdje aan, maar marktvolgers zijn er als de kippen bij om te wijzen op de gevaren van een te positieve instelling. Met het naderen van het voorjaar neemt traditioneel de melkproductie in de EU fors toe. Zeker na 1 april kan het volume wel eens extra groot worden dat op de markt komt. Dat kan gecompenseerd worden door een afnemende productie van melk in Australië en Nieuw-Zeeland als gevolg van droogte daar.

Daarbij zijn her en der verspeid over de wereld nog forse voorraden product in opslag, die een te grote stijging van de markt kunnen afremmen. De hogere prijzen op de recente internetveilingen van Fonterra worden bovendien met de nodige argwaan aanschouwd. Fonterra heeft namelijk telkens een vrij beperkt volume melkpoeder geveild, terwijl bekend is dat ook dit bedrijf nog met de nodige voorraden product zit.

Zuivelhandelaren typeerden het opveren van de zuivelmarkt in de afgelopen weken als 'een sprong van een naar beneden vallende dode kat'. Misschien is dat iets te kras gesteld, maar er moet serieus rekening mee worden gehouden dat de zuivelmarkt vanaf nu niet zomaar in een rechte lijn weer omhoogschiet.

Prognose: voorlopig hogere prijzen.

Laatste reacties

 • Achterhoeker

  Als nu in maart alle boeren die boven hun quotum zitten die melk ook eens weg laten lopen, en het zelfde gebeurt ook in andere landen die boven hun quotum zitten, dan heb je zo weer een vraagmarkt in plaats van een aanbodmarkt. De zuivelnoteringen kunnen dan zo weer een hele sprong naar boven maken.

 • koestal

  Zuivel op de aarde zijn net communicerende vaten

 • alco1

  Da's een goeie.

 • DJ-D

  Alle boeren een pallet met melkpoeder bestellen voor de kalveren. Blijft een jaar houdbaar. Tis nu goedkoop. Volgende jaar is zonde om je eigen melk niet te leveren en creëer je ineens een vraag. Maar is toch nog maar peanuts denk ik.

Of registreer je om te kunnen reageren.