Rundveehouderij

Achtergrond

Snippers en bostel worden goedkoper

De voerhandel is het nieuwe jaar aarzelend gestart, met twee weken van stagnatie vanwege de feestdagen achter de rug. Desondanks is er geen overweldigende vraag naar ruwvoer en bijproducten.

Ruwvoer is maar matig te plaatsen, wat geen verwondering zal wekken in de wetenschap dat de melkveehouder veel gras heeft kunnen binnenhalen. Zes tot zeven sneden waren geen uitzondering.

De prijs van de gewone hooi en stro-soorten is onveranderd gebleven. Roodzwenk graszaadhooi en luzerne zijn niet oninteressant als leveranciers van extra prik in het rantsoen, maar worden ondanks matige beschikbaarheid niet duurder. Ingekuilde snijmais van oogst 2014 is nog moeizaam te plaatsen.

Van de eiwitbrengers is tarwegistconcentraat iets in prijs gestegen. Vooral de handzame verwerking speelt daarin mee. Bierbostel is juist iets goedkoper geworden, ongeveer 5 cent per procent drogestof. Ook aardappelsnippers worden weer goedkoper. De beste kwaliteit haalt nu ongeveer €35 per ton, ongeveer €10 meer dan voeraardappelen. Boeren vragen wel, na de rustige decembermaand. Echter, de grote beschikbaarheid van voeraardappelen dit seizoen vanwege de supergrote oogst maakt ook de snippers goedkoop.

Prognose: aardappelproduct goedkoper.

Of registreer je om te kunnen reageren.