Rundveehouderij

Achtergrond

Latertje op kalvermarkt Purmerend

De handel op de veemarkt liep dinsdag langer door dan gebruikelijk. Tot laat in de middag werden nog kalveren geladen, terwijl het meeste werk normaliter rond het middaguur is afgerond. De aanvoer lag met bijna 900 kalveren extra hoog. Vorige week werd de kalvermarkt vanwege de feestdagen overgeslagen.

Opvallend was dinsdag dat er veel zware kalveren van goede kwaliteit werden aangevoerd. Het prijsniveau was vergelijkbaar met eind vorig jaar, maar toch werden de meeste noteringen fors naar boven aangepast. Zo noteert een zwartbont stierkalf extra kwaliteit €25 hoger op maximaal €85. Het gaat hier volgens de veemarkt om een aanpassing van de systematiek. De noteringen weerspiegelen de prijzen van zwaardere kalveren van 50 kilo of meer, af boer. Dit zou een reëler beeld geven van de handel.

De handel in lichte vaarskalveren blijft een probleem. De dieren zijn simpelweg bijna niet te plaatsen en worden daarom ook bijna niet meer op de markt aangevoerd. De kalversector wil alleen kalveren ontvangen van minimaal 36 kilo. Dit lijkt een probleem waar het laatste woord nog niet over gezegd is.

Ondanks de grote aanvoer in Purmerend werden de kalveren redelijk verkocht. De verwachting is dat met name de betere kalveren ook komende week prijshoudend kunnen worden verkocht.

Prognose: stabiele prijzen voor betere kalveren.

Of registreer je om te kunnen reageren.