Rundveehouderij

Achtergrond

Het einde van het quotumtijdperk

Morgen is de laatste dag dat melkveehouders koopmelk kunnen kopen. Hiermee komt een eind aan een tijdperk dat in 1984 is ingegaan.

Quotumhandelaren en bemiddelaars geven aan dat zij de vraag grotendeels al wel hebben ingevuld . De laatste partijen melk zijn verkocht voor €5,95 tot maximaal €6,10 per kilo vet. Dit is minder dan de prijzen die op internet circuleren. Zo worden op Quotum.nu partijen melk aangeboden voor prijzen tussen €6,15 tot €6,50 per kilo vet.

Handelaren geven aan dat deze prijzen niet reëel zijn en kopers hier geen handel voor willen doen. Enerzijds komt de prijs van superheffing hiermee dicht in de buurt en anderzijds is het verschil met de prijs die voor leasemelk gevraagd wordt veel te groot.

De handel in leasemelk is nog mogelijk tot 15 februari. Deze handel loopt ondertussen lekker door, wat er bij handelaren en bemiddelaars binnenkomt kan ook vaak gelijk geplaatst worden. Handelaren geven wel aan dat de vraag groter is dan het aanbod. Dit zorgt er dan ook voor dat de prijs met 15 cent gestegen is naar €6 per kilo vet. Handelaren geven aan dat zij niet direct geloven dat de prijs net als vorig jaar weer ver boven €6 per kilo komt te liggen. Vorig jaar was de situatie in de melkmarkt heel anders.

Vorig jaar lag de melkprijs op een zeer goed niveau, in januari werd er door FrieslandCampina €42,90 per 100 kilo melk betaald (bij een jaarleverantie van zeven ton). Nu staat de melkprijs flink onder druk en is deze ten opzichte van vorig jaar met €12,75 per 100 kilo gedaald (€30,15 per 100 kilo). Met de hoge melkprijs van vorig jaar konden melkveehouders zich wel het één en ander veroorloven en was men bereid om meer te betalen voor melkquotum. Nu is dat wel anders. Met een prijs van €6 per kilo vet en een vetpercentage van 4,25 bedraagt de prijs voor leasemelk per 100 kilo melk zo'n €25,50. Met een opbrengst van net iets boven €30 (en bij DOC €25,80 per 100 kilo) is er weinig tot geen speelruimte. Laat staan voor een superheffing van €27,83.

Prognose: stabiele prijs.

Of registreer je om te kunnen reageren.