Rundveehouderij

Achtergrond 2942 x bekeken 17 reacties

Handel in quotum op stoom, prijs stijgt

De handel in melkquotum is deze week flink opgelopen. Melkveehouders die over hun quotum melken, willen het liefst nu alles afhandelen en niet wachten tot de rekening van superheffing in het nieuwe melkjaar.

Door de grotere vraag is de prijs van het quotum gestegen. Zowel koop- als leasemelk zijn met 15 cent in prijs gestegen. Leasemelk kost rond €5,85 per kilo vet en koopmelk noteert rond €5,95 per kilo.

Het aanbod van melkquotum is kleiner dan de vraag. Dit kan ertoe leiden dat de prijs in de komende weken nog wat stijgt.

Prognose: prijs stijgt.

Laatste reacties

 • p.g.pronk

  gek gekker gekst
  lekker de mestput in
  kost een stuk minder

 • Frans-Jan

  Als iedereen die teveel heeft dat nou doet heeft het misschien ook nog een positief effect op de melkprijs....

 • simpel boerke

  De melkprijs hoeft nog maar iets te zakken en je bent duurder aan het leasen dan je ontvangt aan melkgeld. Mij niet gezien. Optie put in en van de markt halen.

 • Fermer

  De melkprijs zal tot 01-04-2015 niet veel verder zakken, want dan zal inderdaad de melk boven het quotum in de put verdwijnen. Voor de verwerkers is de marge op elke liter hetzelfde, dus alle aanvoer is welkom. Zoals @alco enige tijd geleden al vermelde, het is niet de taak van de verwerkers om de melkveehouders te helpen een rendabele onderneming in de benen helpen te houden, alleen gegarandeerde afname en daarnaast de best mogelijke verwaarding van die melk is hun taak.

 • alco1

  Waarom zal het niet verder kunnen zakken?
  Prijs wordt gemaakt door landen waar ze geen quotering kennen en dus geen superheffing hoeven te betalen.

 • Achterhoeker

  Bij deze prijs kun je melk in maart beter in de put laten lopen want dan heb je ook de zomerheffing alweer. En als iedereen de overtollige melk in maart weg laat lopen, dus ook de duitsers, denen belgen en Oostenrijkers. dan kan dat een mooi schokeffect geven en helpt dat de markt flink op te schonen.

 • landboer

  De melk in Europa is toch maar een drup op de wereldmarkt, wordt hier steeds beweerd.......

 • Fermer

  @alco, het kan wel verder zakken, maar de melkprijs is lang niet overal ter wereld gelijk, ondanks de vrije wereldmarkt. Melkabrieken in Nl. en overig Europa verdienen aan elke aangevoerde liter melk, dus betalen ze het minimaal nodige om hun aanvoer te verzekeren. Nu iets te veel betalen in verhouding tot de momentele opbrengstprijs geeft straks meer melk omdat de boeren niet krimpen, dus voor straks meer melk voor nog minder geld, de superheffing gooit dan geen roet meer in hun eten. Veel melk voor weinig geld is dus het enigste belang voor de melkfabrieken.

 • alco1

  @emmerei. Je geeft dus toe dat wat je zegt in #4 de prijs wel verder kan zakken.
  Verschillen in prijs zijn er door kwaliteit, verwerkingskosten en transport.
  De verwerkers betalen niet teveel, zij zitten ook in de moordende concurrentie.
  Echter zullen we nog wel eens zien of er niet wordt minder wordt gemolken!
  Er zijn al verschillende berekeningen door de boekhoudbureaus gemaakt voor boeren dat extra melk, waarbij voer aangekocht moet worden, mest afgezet of verwerkt moet worden en door derden gemolken moet worden een zinloze, geld verspillende bezigheid is onder de 30 cent melkprijs.

 • Fermer

  @alco, je zegt 'de verwerkers betalen niet teveel, zij zitten ook in een moordende concurrentie'. Het vrije markt principe. Je hebt echter vaste kosten en variabele, zowel bij de melkveehouders als bij de fabrieken. Bij beide zijn de vaste kosten bekent. Meer productie geeft een lagere kostenpost per eenheid. In vooral Nederland, maar zo ook in W. Europa als geheel, zijn voor de fabrieken de loonkosten en de kosten van de bouw- en milieueisen zeer hoog, net zoals bij de boeren , waar ook de grondprijs nog meespeelt. Slechts bij grote omzetten zullen deze kosten terugverdient kunnen worden. Vandaar dat zowel boeren als fabrieken hun omzet, hun productie niet zullen minderen. Alle opbrengsten hoger dan de variabele kosten helpen de vaste kosten terug te verdienen, en bij een kleiner verschil moet de massa het doen.
  In jou voorbeeld, toch momenteel realistisch, is de afweging : doormelken voor niets en hopen op herstel van de melkprijs en direct verdienen om de vaste lasten af te betalen, of de stal halfvol en bij stijgende melkprijzen de boel duur vol zien te krijgen en dan op tijd zijn om nog mee te profiteren van de dan nog hoge melkprijs.
  Ik denk dat velen voor zichzelf voor het eeste kiezen en hopen dat de buurman het tweede kiest.

 • agratax2

  Ik heb altijd begrepen dat de zuivel voor het grootste deel in handen is van Boeren cooperaties. In dat geval is er toch geen moordende concurentie nodig om de melk binnen de poort te krijgen? Ieder lid heeft toch leveringsplicht net als de co-op afname plicht heeft? Als mijn veronderstelling klopt, dan moet het toch mogelijk zijn om de melkplas in te dammen en zo een betere prijs te bedingen? Als de zuivel zo doorgaat, zal dit ten koste van de duurzaamheid gaan, want volgens mij is meer produceren dan verantwoord is niet echt duurzaam te noemen.

 • joannes

  @agratax1, welke begroting gaat niet uit van constante groei? Ook aanpassen aan markt omstandigheden is altijd op ontwijken van krimp gebaseerd. Je kan het logisch verklaren met efficiënt gedreven, moet men altijd uitgaan van hoge bezettingsgraad van de capaciteiten. En hoge bezettings graden staan haaks op aanpassen op markt omstandigheden. Onderbezetting zal dus nooit gecommuniceerd worden al is het maar om niet in eigenvlees te hoeven snijden door het management van de cooperatie. En omdat de grondstof melkprijs meer een kostprijs is dan een verdientool zal men dit ook niet als verantwoordelijkheid in de budegetten voelen. Daarbij het is slecht voor de Bonussen.....

 • hooghoes

  Verleasen is mooi werk ...doe het al jaren . Met dank aan de (domme) leasers .

 • hoving1

  hooghoes,je weet hun situatie niet wat een reaktie.

 • Mels

  Hoving1. Leasen heeft toch geen enkel nut als de lease kosten de helft bedragen van de opbrengst??? Idd melken om het melken. Gaat goed hoor melkveehoudend NL graaft zijn eigen graf met het nooit tevreden zijn. MEER MEER MEER. Voor wie?? Ondernemen doe je voor jezelf en je gezin en niet voor de buren.

 • dayo

  @hooghoes, helemaal mee eens, telefoontje handtekening en je kunt weer een paar maanden vooruit.... erg makkelijk verdienen

 • alco1

  Een ander voor je laten werken is ook een soort onderneming.

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.