Rundveehouderij

Achtergrond

Eiwitcomponent bepaalt voederwaardeprijs bierbostel steeds meer

Bierbostel is in het begin van het jaar dikwijls duur, maar dit jaar wijkt de prijs in gunstig opzicht af. De prijs van het eiwitrijke bijproduct steunt minder dan in voorgaande jaren niet zozeer op de graanprijs, maar meer op de sojamarkt.

De prijzen op de wereldgraanmarkt zijn in het afgelopen jaar teruggevallen dankzij oogsten die meer volume opleverden dan in voorgaande seizoenen. Dat heeft langere tijd zijn weerslag gehad op de voerprijzen. Voor de melkveehouderij is het krachtvoer een stuk voordeliger geworden. Ten opzichte van januari 2014 is de prijs van de A-brok nu 10 tot 11 procent ofwel €25 per ton lager. Afgaande op de prijsindexen die de International Grains Council vaststelt voor granen en oliezaden op de wereldmarkt is dat een meevaller. De graanprijzen zijn in het najaar weer teruggekrabbeld. Ten opzichte van begin 2014 is tarwe nu bijna even duur en mais 'slechts' 10 procent goedkoper. De invloed van de sojaprijs is minder ongunstig. Dankzij de erg grote wereldsojaoogst 2014 is de prijs op de wereldmarkt in een jaar tijd met een vijfde gedaald. Echter, de EU moet soja invoeren en de euro heeft waarde verloren ten opzichte van de dollar.

Deze marktontwikkeling heeft indirect ook invloed op de prijzen van de bijproducten in de melkveehouderij. De eiwitrijkere componenten in het rantsoen hebben het prijsniveau meer vastgehouden dan de pure energiebrengers. Tarwegistconcentraat is recent zelfs duurder geworden. De voederwaardeprijs van bierbostel staat lager dan vorig jaar januari, ongeveer 6 procent. De bruto voederwaardeprijs van bierbostel is echter nog steeds niet laag te noemen. De marktprijs blijft er over het algemeen een stuk onder. Zolang deze ongewijzigd blijft, althans niet te snel stijgt onder invloed van seizoensmatig krimpend aanbod, blijft de typische eiwitleverancier bierbostel aantrekkelijk voor de melkveehouder.

Of registreer je om te kunnen reageren.