Rundveehouderij

Achtergrond

Bostelprijs dobbert op en neer

Stro en hooi zijn goed leverbaar, met enkele uitzonderingen. Graszaadhooi, niet alleen Engels raai maar vooral roodzwenk, is vrij krap beschikbaar. Mooi blank tarwestro neigt naar prijsverhoging want er is moeilijk aan te komen.

Over de bostelprijs (recent verhoogd) zijn de geleerden in de voerwereld het weer eens niet eens. De melkveehouders hebben in het algemeen veel voer van eigen bodem. Toch is er behoefte aan aanvulling met eiwit. Bierbostel kan daar prima in voorzien, de vraag is er dus. Aanvoer is er vanwege opgevoerde brouwactiviteit in de aanloop naar carnaval meer dan genoeg, er gaat deze week 5 cent van de prijs per procent droge stof af. Inkoop is nu nog gunstig, zeker gezien de stijging van de dollarkoers, die zorgt dat een aantal grondstofprijzen sneller stijgt dan voorzien. Ook graanbostel (€1,50 per procent droge stof) is gunstig geprijsd ten opzichte van de voederwaarde.

Bij inkoop van aardappelsnippers is het aspect kwaliteit nu doorslaggevend. Voor de beste geldt een prijs van tenminste €33 per ton. Afhankelijk van afnamehoeveelheid en transport komt daar nog een verhoging op. Er is veel aanbod van minder allooi. Voeraardappelen, volop beschikbaar en veel goedkoper (€25 per ton), worden er (gewassen) soms mee gemengd.

Prognose: stabiel

Of registreer je om te kunnen reageren.