Rundveehouderij

Achtergrond laatste update:12 sep 2014

Zuivelmarkt in 'stabiel dalende' lijn

Druk om de zuivelnoteringen verder te laten dalen, is er voldoende.

Kopers van zuivelproducten weten dat de fabrieken nog steeds hard hun best moeten doen om alternatieve afzet te vinden voor het volume aan zuivel dat niet meer naar Rusland kan. Mede daardoor blijven de noteringen dus ook nog zakken.Toch zijn er partijen, producenten en ook handelaren, die lichtpuntjes zien. Voor mageremelkpoeder blijft er afzet, waarschijnlijk in Algerije, maar ook elders op de wereldmarkt. Daarnaast blijven de noteringen voor boter en room nog relatief gunstig. Wel te laag om de huidige voorschotprijzen te blijven ondersteunen. Mogelijk komt dat doordat producenten veel boter in opslag leggen, in de hoop dat het op een later moment wel goed kan worden verkocht - als het maar niet voorjaar 2015 is, op de piek van de melkaanvoer. Het kan ook zijn dat er toch nog afzet is bij diverse partijen, maar dan wel in de EU.

De weiprijs gaat zelfs iets omhoog, als enige notering. Mogelijk is dat omdat de kaasproductie daalt en de wei-aanvoer krapper wordt. Volgens de officiële Nederlandse notering ging de prijs voor vollemelkpoeder deze week ook iets omhoog, maar handelaren weerspreken dat. Voor vollemelkpoeder is zeer weinig afzet, net als voor kaas. De notering voor foliekaas bevindt zich ergens rond de €2,65 per kilo, maar het is moeilijk een eenduidige prijs te noemen. Er is weinig handel en soms wordt de kaas voor wel een kwartje per kilo minder verkocht, of voor juist 5 cent meer. Al met al ademt de markt het sentiment van stabiel dalende noteringen.

Prognose: licht lagere prijzen.

 

Prijzen van zuivel vindt u in Markt op Maat op de volgende links:

Officiële zuivelnoteringen

Vloeibare zuivel

foliekaas

spotmarkt

Of registreer je om te kunnen reageren.