Rundveehouderij

Achtergrond 952 x bekeken

Vraag naar afdekproducten groeit

Het is de vooravond van de maisoogst. In sommige delen van het land wordt zelfs al druk gehakseld.

Elders, in bijvoorbeeld Brabant, duurt het nog even. Er is veel regen geweest. De vraag naar producten ter afdekking van maiskuilen zal in ieder geval toenemen en daarmee mogelijk de prijs. De leverantie van aardappelpersvezels voor doorvoerders begint, zodat daarvan minder beschikbaar is voor afdekken. Beter leverbaar zijn behalve de vertrouwde bierbostel onder meer cigarant (50 centimeter dik aanbrengen) en aardappelstoomschillen (20 centimeter). Snippers zijn vrij duur.

Grote hoeveelheden verwerkte aardappelen ten spijt is de prijs van goede kwaliteit aardappelsnippers voor puur voerdoeleinden (kalveren, vleesvee) nu redelijk stabiel. Weliswaar is er vanuit de akkerbouw een groot aanbod aardappelen, maar dat zijn grotendeels partijen die echt weg moeten, van dubieuze kwaliteit dus. Het betekent dat ook de melkveehouder ze niet goed kan houden, zeker niet bij de momenteel hogere temperaturen.

Stro is dankzij uitgebreide import inmiddels wel wat beter verkrijgbaar, maar goede voerkwaliteit blank gerststro is ronduit schaars. Blank tarwestro kost circa €120 per ton. Aanbod daarvan is voorlopig aan de krappe kant. Op termijn is vanuit Engeland meer aanvoer mogelijk.

Prognose: bostel e.d. duurder.

Of registreer je om te kunnen reageren.