Rundveehouderij

Achtergrond 3133 x bekeken 3 reacties

Snijmaishandel start schoorvoetend

In de melkveehouderij volgen de boeren met argusogen het verloop van de snijmaisoogst.

Deze komt geleidelijk op gang, maar er is nog weinig handel. Eerste indruk van de vraagprijs voor snijmais op stam is rond €1.850 per hectare. Dat is uiteraard sterk gebiedsafhankelijk en kan bij erg goede of juist mindere kwaliteit sterk afwijken. Een prijs per ton is in dit prille stadium eigenlijk nog niet te geven, maar zal uitkomen onder die van vorig jaar. Een schot voor de boeg: denk aan €45 per ton franco boerderij (30 procent d.s.). Mais van de oude oogst wordt meer aangeboden, de prijs staat onder druk en hangt nu rond €55 per ton. De vraag is afgenomen omdat er nieuwe mais komt. Voordeel van de oude mais is uiteraard wel dat daarvan de kwaliteit bekend is.

De prijs van bierbostel en de meeste bijproducten is stabiel. Alleen van de aardappelbijproducten is het tarief wat verlaagd.

Stoomschillen zijn 10 cent per procent droge stof goedkoper. Voeraardappelen zijn ruimer beschikbaar en kosten nu €35 per ton voor de eerste kwaliteit. Voor de diverse soorten stro en hooi is prijstechnisch nauwelijks verandering te melden. Blank stro is nog steeds moeilijk te krijgen. Aanbod graszaadhooi is matig.

Prognose: stabiel.

Laatste reacties

 • Sjaak

  Schoorvoetend...?

  De meeste handel is al geschiedt!
  In het zuiden heeft bijna iedereen die mais moet aankopen al gekocht of in ieder geval daar afspraken over gemaakt...

 • rmw

  Sjaak kent wel heel veel mensen, want hij kent bijna iedereen....
  De maisprijs wordt schijnbaar op het www bepaald aangezien sommigen haast een dagtaak hebben aan reageren op prijzen op verschillende forums. Het is wel duidelijk waarom verkopers liever per ha. verkopen dan per ton op de vrachtwagen. Dat zegt wel genoeg over de huidige markt...

 • Zuperboer

  Kijk ook naar de Ruwvoer-update op DCA marktanalyse van Kees Maas. Interessante info over de ruwvoermarkt en maisprijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.