Rundveehouderij

Achtergrond

Slachterijen houden hand op de knip

Het aanbod van slachtkoeien is momenteel wat kleiner door het mooie weer.

Melkveehouders zijn nog bezig met de laatste snede of met de voorbereiding van de maisoogst. Hierdoor is er minder tijd om koeien te selecteren voor de slacht.

Het kleinere aanbod heeft echter geen positieve gevolgen voor de prijs. Slachterijen hebben nog steeds te maken met een moeizame afzet van het vlees en willen duidelijk niet meer betalen voor de koeien. Een stabiele prijs lijkt in de komende weken het hoogst haalbare. Stijgt het aanbod, dan zal de uitbetaalprijs weer onder druk komen te staan.

In Bunnik is er maandag maximaal €2,85 per kilo betaald voor een goede O-kwaliteit slachtkoe. De notering van Vee&Logistiek Nederland ligt daar iets onder met maximaal €2,75.

Ook de handel in gebruiksvee is rustig. Het aanbod van 'losse' koeien is ruim en de vraag naar deze koeien is niet al te groot. Melkveehouders die opzoek zijn naar vee zijn voornamelijk opzoek naar koppels koeien van één locatie. Het aanbod van grotere koppels is niet al te groot maar passend bij de vraag. De prijs van melkkoeien is dan ook stabiel met een prijs rond €1.125 per stuk.

Prognose: stabiele prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.