Rundveehouderij

Achtergrond

Kostprijsberekening snijmais

'Mooie kolven, dit jaar heb ik een super opbrengst.'

Dit jaar zaaide Han Kolenbrander zijn mais op 2 mei. Eén week later dan vorig jaar. Het gewas stond met tien dagen boven en groeide het hele seizoen goed door. "Er was steeds op tijd regen en de onkruidbestrijding kon ik op tijd doen zonder groeivertraging van het gewas", zegt de veehouder, die dit jaar weer het middenvroege ras LG30.224 zaaide. "Ik wil graag veel massa en in de vierde week van september oogsten om daarna nog gras in te zaaien." Dit jaar was de bloei twee weken eerder dan vorig jaar en in de periode van de kolfzetting viel er weer voldoende regen. Vorig jaar was de maïsopbrengst door de wisselende weersomstandigheden met 17 ton droge stof per hectare maar matig. "Er zitten mooie kolven in en ik verwacht dit jaar 20 tot 25 procent meer droge stof per hectare binnen te halen." Met de derogatiewijziging naar 80 procent gras is Kolenbrander minder blij. "Ik wilde dit voorjaar grasland scheuren voor maisland, maar dat ging niet door. Ik had liever een gras-maïsverhouding 70-30 gehad. Want nu moet ik mais kopen."

 

.

Redactie Boerderij

Of registreer je om te kunnen reageren.