Rundveehouderij

Achtergrond

Kostprijsberekening gras

'Niet blij met gedwongen voorjaarsinzaai.'

Vanwege de plotselinge veranderingen in de derogatie-eisen, zaaide Silvain Kusters dit voorjaar nog 4 hectare LG Havera 4 en 6 extra. Hij werd daardoor gedwongen om in het voorjaar gras in te zaaien. "Daar ben ik niet blij mee", zegt de teler. "Want ten opzichte van najaarsinzaai, wat mijn voorkeur heeft, kost dat gewoon in het voorjaar één snede gras. Daardoor valt de grasteelt duurder uit". Verder is Kusters zeer goed te spreken over dit grasseizoen met goede inkuilmomenten en op tijd voldoende water. "Er is veel gegroeid en de kwaliteit is ook goed. De eerste en tweede snede bevatte veel VEM en suiker, de derde snede veel massa met een wat lagere VEM. Bij het binnenhalen van de derde snede was de grond erg nat door veel regen en zag ik naderhand lichte spoorvorming in het land." Inmiddels is de vierde snede ook al binnen en een vijfde snede komt er nog aan. Kusters heeft de eerste drie snedes over elkaar ingekuild. "Met deze kuil ben ik al drie weken aan het voeren en ik melk er goed op", zegt de teler.

 

.

Of registreer je om te kunnen reageren.