Rundveehouderij

Achtergrond

Prijs A-brok daalt geleidelijk verder

De ingezette prijsdaling van A-brok houdt de komende maanden aan, meldt veevoeradviesbureau Stigevo uit Giessen. De LEI-notering is momenteel bezig met een inhaalslag. De grondstoffenprijzen zijn immers vanaf maart met ongeveer een vijfde gedaald, terwijl de prijs van A-brok sinds die tijd netto met minder dan 1 procent daalde.

Het prijsverloop van de grondstoffen voor rundveevoeders wordt in eerste instantie beïnvloed door de graanmarkt en vervolgens de eiwitmarkt. Granen zijn de afgelopen maanden flink goedkoper geworden. Daarvoor is waarschijnlijk de prijsbodem zelfs nog niet bereikt.

De sojamarkt in de Verenigde Staten is voor leveringen op korte termijn nog steeds krap, waardoor sojameel nog vrij duur is. Vervangende producten zoals raapschroot en zonnepitschroot worden nu nog niet goedkoper. De Amerikaanse sojabonenoogst groeit echter met de week naar recordniveau. In Zuid-Amerika wordt daarenboven een nieuwe record sojabonenoogst verwacht in 2015. Op langere termijn zullen ook de sojaprijzen flink dalen.

Van de overige typische grondstoffen voor rundveevoeders blijven de meeste aan de dure kant vanwege krappe beschikbaarheid. Granen vormen daarom ook in 2014/15 een belangrijk bestanddeel in A-brok.

Prognose: rustige prijsdaling

Of registreer je om te kunnen reageren.