Rundveehouderij

Achtergrond 2 reacties

Handelaren kalmer, boeren meer in onzekerheid

In de zuivelhandel kijken velen weer iets gerustgestelder de wereld in. Voor het moment lijken de zuivelprijzen min of meer stabiel, zij het op vrij lage niveaus.

De veehouders daarentegen, beginnen juist te voelen dat de grond onder hun voeten gaat schuiven. DOC Kaas, altijd goed als thermometer voor de kaasmarkt, heeft het voorschot fors verlaagd. Dat roept een schrikreactie op. Andere verwerkers zullen volgen, ook FrieslandCampina. De uitbetaalde melkprijzen zijn hoger dan de verdiensten.

De foliekaasprijzen blijven dalen, tot nu ongeveer tussen de €2,50 en €2,60 per kilo. Dat is relatief laag. Toch kan tegen deze opbrengstprijs nog altijd beter kaas en wei worden geproduceerd (weiconcentraat brengt ongeveer €750 per ton op) dan magere melkpoeder en boter. Het eerste product brengt zo'n €2.000 per ton op, boter ongeveer €2.800. Probleem bij de kaas is wel dat het veel moeilijker is af te zetten, nu Rusland uit de markt is. Magere melkpoeder en boter zijn ook beter te bewaren. Bovendien zijn beide producten redelijk goed verhandelbaar. Er gaat momenteel zelfs Europese boter naar de VS, waar boter duur en beperkt voorradig is, en naar Mexico, dat haar eigen boter naar de VS verkoopt.

Als de zuivelproducten goedkoop genoeg zijn, komt de EU-zuivelmarkt vanzelf weer op gang, maar een echte opschoning is niet aan de orde. Een handelaar heeft berekend dat bijna tweederde van de extra melkproductie dit jaar niet wordt geëxporteerd, maar binnen de EU blijft. Dit veroorzaakt een overaanbod dat bovendien prijsdrukkend werkt, tenzij het sentiment keert.

Prognose: lichte prijsdruk.

Laatste reacties

  • ...............

    Als de handelaren het maar goed hebben, de producent hangt er toch maar bijaan.

  • koestal

    Wie zou al weer de schade vergoeden door de boycot ? Je hoort die politici niet meer.

Of registreer je om te kunnen reageren.