Rundveehouderij

Achtergrond

Goedkope Engelse lammeren verstoren markt

De handel in wolvee is erg rustig. Zelfs nu het offerfeest langzaam in de buurt komt, blijft de handel rustig en de prijs stabiel.

Oorzaak van de rustige handel is een stroeve export van lammeren naar Frankrijk en een rustige vraag binnen Nederland.

De oorzaak van de tegenvallende export is het grote aanbod van goedkope Engelse lammeren die op de Franse markt worden aangeboden. Hierdoor is de vraag naar de Nederlandse lammeren waarvoor meer gevraagd wordt, niet groot.

Ook de binnenlandse handel heeft last van het Engelse aanbod. In voorgaande jaren kozen slagers en consumenten liever voor een Nederlands lam. Nu is het door het grote prijsverschil niet meer zo heel belangrijk dat het lam uit Engeland komt. Een Engels karkas is €1,50 per kilo geslacht gewicht goedkoper dan een Nederlands lam. Dit scheelt uiteindelijk zo'n €30 voor een heel lam.

Op de veemarkt Leeuwarden zijn dinsdagochtend de prijzen ook gelijk gebleven. De ramlammeren zijn wel iets vlotter verkocht dan in de afgelopen weken. De prijs bleef echter binnen de marges van de notering. De verkoop van ooilammeren verliep matig bij een stabiele prijs.

Hoewel het offerfeest voor de deur staat, wordt er geen grote prijsstijging verwacht dit jaar.

Prognose: stabiele prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.