Rundveehouderij

Achtergrond

Blank stro neigt naar prijsstijging

In het segment ruwvoer neigen enkele prijzen naar stijging, vooral vanwege beperkte leverbaarheid van de betere kwaliteiten.

Roodzwenk is net als vorig seizoen moeilijk te krijgen. Dat geldt ook voor mooi blank stro. In de landen van waaruit Nederland stro importeert, zijn de oogstomstandigheden niet bepaald ideaal geweest.

Aardappelsnippers blijven schaars en prijzig. Er komt na de oogstovergang minder vrij uit de verwerkende industrie. De fabrieken van frites en dergelijke hebben er ook andere bestemmingen voor. Toch kiezen veel rundveehouders toch voor snippers. In principe zijn er best heel goedkope voeraardappelen te krijgen, maar veldgewas is als voer niet aantrekkelijk. Ze bevatten veel tarra en de kwaliteit en houdbaarheid van deze nieuwe aardappelen zijn een probleem. Stoomschillen zijn vlot leverbaar en iets in prijs verlaagd.

De afzet van aardappelpersvezels loopt na de start van de campagne goed door. Bij het huidige prijsniveau van €31 per ton is er veel vraag, maar ruimte voor vrije verkoop buiten de contractleveringen is gering.

Sinds de prijsverlaging in juli loopt de afzet van bierbostel goed. De aanvoer is nog voldoende. Ook tarwegistconcentraat is vlot leverbaar.

Prognose: goed stro duurder.

Of registreer je om te kunnen reageren.