Rundveehouderij

Achtergrond

Zuivelprijzen staan onder druk

De zuivelmarkt is erg rustig en afwachtend. Kopers van zuivel wachten af wat de markt gaat doen voordat ze grote hoeveelheden zuivel inkopen.

Dit wordt mede veroorzaakt door de prijsdaling van zuivelproducten op de veiling van Global Dairy Trade (Fonterra). Eerder deze week liet deze veiling in Nieuw-Zeeland een flinke prijsdaling zien. De opbrengst van de mageremelkpoeder daalde naar een prijs die bijna een derde lager is dan de prijs van vorig jaar.

Daarnaast zorgt de onrust rondom Rusland ook voor de nodige vragen, zeker nu Rusland aan heeft gegeven de import van zuivel uit de EU te bannen. De prijs van foliekaas stond al onder druk en brengt momenteel nog zo'n €3,15 per kilo op, 5 cent minder dan vorige week. Verwacht wordt dat de importstop vanuit Rusland in de komende weken zorgt voor een verdere prijsdaling.

De overige producten zoals melkpoeders, boter en room hebben ook te maken met enige prijsdruk. Er is voldoende aanbod. Enige lichtpuntje lijkt de spotmelk en magermelkconcentraat te zijn. Spotmelk noteert stabiel en breng af boerderij 37,5 cent per kilo op, mager melkconcentraat blijft ook stabiel met een prijs van €2.250 per ton. Voor deze producten wordt in de komende weken een stabiele prijs verwacht met een lichte stijging na de zomer.

Zuivelhandelaren verwachten dat melkfabrieken de uitbetaalprijs niet op de huidige niveaus kunnen houden door de gedaalde opbrengstprijzen. De melkgelden die melkveehouders ontvangen zullen dan ook dalen.

Prognose: melkprijs onder druk.

Of registreer je om te kunnen reageren.