Rundveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Zuivelmarkt voorlopig in stabielere fase

Het is goed voor de zuivelindustrie in de Baltische landen en Finland dat de Europese Commissie de opslagkosten van voorlopig onverkoopbare zuivel op zich wil nemen en onderschat ook het psychologische effect ervan op de markten niet, maar in West-Europa is de steunmaatregel waarschijnlijk toch niet heel nodig.

De zuivelhandel ziet de marktsituatie nog niet zo somber in.

De zuivelmarkt heeft in de afgelopen week een pas op de plaats gemaakt, maar dan in positieve zin. Daar waren vorige week al signalen van zichtbaar. De notering op de spotmarkt voor rauwe melk is zelfs iets verbeterd en ook de notering voor mageremelkpoeder is in de loop van de week weer wat opgeveerd. Begin deze week zat de spotnotering tussen de €1.900 en €1.950 per ton, sindsdien is er weer zo'n €100 per ton bijgekomen. Er lijken toch exportmogelijkheden te zijn. De noteringen van room en mageremelkconcentraat zijn naar verhouding weinig veranderd, wat geen slecht teken is. Gezien het feit dat veel kaasproducenten toch minder moeten produceren, was een toevloed van concentraat niet vreemd geweest. Het lijkt echter niet over de schoenen te lopen. De notering voor foliekaas is licht gedaald tot zo'n €2,80 per kilo, maar eigenlijk is er te weinig handel om deze notering body te geven. Veel hangt af van hoe de totale zuivelmarkt zich ontwikkelt en van de vraag hoe hard en totaal de Russische sancties voor de zuivel zijn. Deze vraag heeft helaas niet alleen een marktaspect, maar ook een politieke kant.

Prognose: stabiele prijzen.

Eén reactie

  • koestal

    Rustig afwachten hoe lang de Russen zonder de Europese zuivel kunnen,in Rusland neemt de productie nog steeds af ,door gebrek aan goed management

Of registreer je om te kunnen reageren.