Rundveehouderij

Achtergrond

Wegvallen tweede verzamelslag eist tol

De handel in zuiglammeren is dinsdagochtend in Leeuwarden rustig verlopen.

Het aanbod was niet al te groot maar toch stond de prijs onder druk. De andere veemarkten hebben vorige week de zuiglammernotering beëindigd en zijn over gegaan op de gescheiden ooi- en ramlammernotering. In Leeuwarden zijn de lammeren echter nog grotendeels in de koppel verkocht. Dit is volgens handelaren prijstechnisch nu nog het meest interessant. Vooral de ooilammeren zouden minder opbrengen als zij apart verkocht werden.

Het wegvallen van de tweede verzamelslag heeft veel invloed op de druk op de zuiglammerprijzen en de lagere prijzen voor ooilammeren. Voor exporteurs is het niet interessant om lammeren te kopen op de veemarkt. Zij kunnen de vrachtwagens niet helemaal vol krijgen op de veemarkt en moeten dan met halflege vrachtwagens de lammeren vervoeren naar hun eindbestemming. Met een tweede verzamelslag kunnen zij de vrachtwagens verder aanvullen en is dit kostentechnisch veel interessanter. Handelaren op de veemarkt hopen dan ook dat de tweede verzamelslag weer snel mogelijk is.

Het aanbod slachtschapen was dinsdag in verhouding groot en de dieren werden prima geplaatst tegen stabiele prijzen.

Prognose: prijs lammeren onder druk.

Of registreer je om te kunnen reageren.