Rundveehouderij

Achtergrond 14 reacties

Stabiliserende nukaprijs op historisch laag niveau

De prijzen voor nuka's blijven slecht. Goede zwartbonte stierkalveren worden op de markt in Purmerend verkocht in groepen en brengen dan gemiddeld zo'n €75 per stuk op.

Een heel goed zwartbont stiertje kan eens €80 opbrengen, maar dan is het afgelopen. Iets mindere kalveren brengen al heel gauw slechts €60 per stuk op, voor te lichte kalveren is er vaak helemaal geen plek meer.

Handelaren spreken van historisch lage prijzen. Het is al gauw vijf jaar geleden dat de notering zo laag was. Toch heerste er in Purmerend ook een zekere opluchting dat de notering niet verder zakte. Er is momenteel een redelijk grote aanvoer, terwijl de integraties zich erg afwachtend opstellen. Zij moeten al opereren in een moeilijke markt en nu hebben ze ook nog te maken met de Russische importverboden. De verhalen gaan dat sommige verzamelcentra bijna helemaal geen kalveren meer willen afnemen.

Waar de gewone zwartbonte kalveren over het algemeen prijshoudend bleven, zakten de Belgische blauwen en andere vleestypische kalveren gemiddeld zo'n €10 per stuk in prijs. Deze dieren bleken extra prijsgevoelig te zijn, want met deze daling werd een extra stap naar beneden gezet ten opzichte van vorige week.

Prognose: stabielere prijzen zwartbont.

Laatste reacties

 • producent

  hoezo slecht, schrijft boerderij alleen met de bril van een melkveehouder op?

 • klaas.van.der.horst1

  Beste producent,
  Het valt natuurlijk te hopen dat de kalverhouders en integraties er straks nog iets aan kunnen verdienen. In die zin heb je een punt. Daar staat tegenover dat een slechte markt voor de nuka-verkopers niet altijd een goede markt is voor de kalverhouders. 't Is natuurlijk niet voor niets dat de integraties maar een habbekrats kunnen neertellen voor de nuka's en het lichte spul zelfs helemaal niet kunnen gebruiken.

 • ...............

  Correctie. Willen neertellen

 • producent

  De melkveehouder moet zich meer met de melkprijs bezig houden dan met het kalf dat een paar tientjes minder opbrengt. De veehouder kan het kalf ook houden als die niet genoeg opbrengt, ze geven hem zelf weg voor die prijs.

 • Bert Roeleveld

  Als we alle kalfjes gaan houden zitten binnen de kortste keren alle stallen tjokvol
  De melkprijs is wel belangrijker dan de nuka s

 • abtje

  Reden te meer om gesext sperma te gaan gebruiken.
  De kalverhouderij beseft te weinig dat ze net als de melkveehouderij elkaar nodig hebben. Dan kan @producent wel sneren naar de melkveehouders, gooi je eigen ruiten niet in.

 • Ferm

  @producent heeft de Nederlandse kalfjes denk ik niet echt nodig. Zolang er op het vleesetiket in de winkel bij land van herkomst staat: EU, is het Nederlandse kalf niet onderscheidend. Net wat @abtje zegt:'reden te meer om gesext sperma te gaan gebruiken'.

 • appie19979

  Het wordt nu ook steeds aantrekkelijker om Jersey's te nemen.

 • abtje

  Jersey's? En de stieren doodspuiten en de goodwill die de sector bij de burger heeft naar de bliksem helpen?
  Nee, dank u. We hebben elkaar nodig, de melkveehouder en de kalvermester.

 • B den Besten

  Ik mest mijn eigen kalveren van de melkkoeien. Vorige week 11 kalveren laten slachten 9 stieren en 2 vaarzen, gemiddeld ongeveer 11 maanden oud. Wogen 193 kg gemiddeld met een kiloprijs van 3.40 euro de. Klein beetje slachterijkosten, commissie en transport eraf.
  Doe ik liever dan mijn nukas verkopen, zoveel kost het mesten van zulke kalveren niet aan melkpoeder, voer en mest(afvoer)

 • producent

  abtje: je zegt het helemaal goed, we hebben elkaar nodig de melkveehouderij wil een goede melkprijs zodat er wordt verdient en de kalverhouderij een kalf waar ze wat aan verdienen.

 • landboer

  Vroeger verdienden ze aan een kalf van 600 gulden nog, nu lijkt het of er aan een kalf van 100 euro nog niet verdiend wordt ,hoe kan dat? Duurt bij mij niet zo lang meer of van Drie krijgt geen een kalf meer van mij!

 • Rosekalf 2012

  Rekensom is makkelijk gemaakt, als de rose's 3,50 opbrengen (vandaag de dag) en halen een gemiddeld gewicht van 160 kg brengt dat op €560,-
  Een startkalf van ongeveer 13 weken heeft rond de 315 gekost.
  Voerpakket van ongeveer 200,-
  Afleverkosten 20,-
  Mestafzet 2,5 m3 per kalf, gemiddeld €25,-???
  Daarna nog de algehele kosten zoals SKV etc.

  Dan komt de mester er helaas al niet aan uit.

 • Rosekalf 2012

  En dan mag er aan huisvesting etc al niet eens geteld worden.

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.